Rob van der Schans - D66
Rob van der Schans - D66 ©maartenheijenk.nl

Raadsleden hebben geen idee hoe SEA-groepen ‘t doen: „Eerst feiten boven tafel”

Partnerbijdrages

DRONTEN - De gemeente laat zich sinds 8 jaar over haar economische beleid adviseren door ondernemers via de zogenaamde ‘SEA-groepen’. Enkele weken geleden lieten enkele fracties spierballentaal horen over het slecht functioneren van die groepen. Afgelopen week bleek tijdens de raadsvergadering dat een aantal fracties geen flauw benul heeft hoe de adviesorganen het doen.

Suzanne Stoop (PvdA) gebruikte eerder deze maand nog de woorden ‘de stekker eruit’. Donderdag biechtte ze op dat ze niet weet hoeveel SEA-groepen er zijn en om hoeveel geld het gaat. Ook Rob van der Schans (D66) en Paul Vermast (GroenLinks) hadden geen idee hoe de groepen functioneren. „Laten we eerst proberen de feiten boven tafel te krijgen”, zei Van der Schans.

Iets nieuw nodig

Foeke Bongers van Leefbaar Dronten riep de wethouder op om te zorgen voor een ‘brede participatie’. Samen met andere fracties vroeg hij om een evaluatie. „Want we merken dat er wat nieuws nodig is”, aldus Ingrid Paalman (ChristenUnie). Het voorstel om de samenwerking nog eens goed tegen het licht te houden, werd uiteindelijk door de hele gemeenteraad gesteund.

Siert Jan Lap van het CDA constateerde dat de PvdA en Leefbaar Dronten eerder nog heel kritisch waren: „Maar de soep wordt kennelijk niet zo heet gegeven als ze wordt opgediend.” Hij hoopte dat B en W en de SEA-groepen er samen uit komen.

Dankbaar

Wethouder Irene Korting (VVD) heeft na de eerste vergadering gesproken met ondernemers. Ze benadrukte dat de gemeente de inbreng van alle ondernemers waardeert: „Het zijn vrijwilligers die meedenken. En daar mogen we ze dankbaar voor zijn.”

Ze beloofde aan de slag te gaan met een zo breed mogelijke inspraak: „Misschien kunnen we dan weer voorloper worden in Nederland, zoals we dat acht jaar geleden ook waren.”

SEA-groepen