Jan Ammerlaan, Leefbaar Dronten.
Jan Ammerlaan, Leefbaar Dronten. ©maartenheijenk.nl

Dronten gaat van 2,5 naar 6,5 BOA’s: „Werken zich echt uit de naad”

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad maakte er donderdag weinig woorden meer aan vuil: het aantal BOA’s in Dronten gaat van 2,5 naar 6,5, in ieder geval voor de komende twee jaar. Jan Ammerlaan van Leefbaar Dronten was één van de initiatiefnemers en hij vraagt zich zelfs af of die 6,5 wel voldoende is.

B en W hadden voorgesteld om twee extra buitengewone opsporingsambtenaren aan te stellen. Jan Ammerlaan vond dat niet voldoende en wees erop dat buurgemeenten als Kampen en Zeewolde verhoudingsgewijs véél meer BOA’s hebben. „Wij vragen ons zelfs af of 6,5 op korte termijn voldoende is, met name in verband met de nu geldende coronaregels en alles wat er op ons afkomt.”

Suzanne Stoop van de PvdA was het met de voorgestelde uitbreiding eens: „Maar niet vanuit de geachte van meer blauw op straat, meer handhaven en meer controleren.” Ze benadrukte het belang van de BOA’s voor preventie: „En om te zien hoe het met onze inwoners gaat.”

Bizar

„Ik heb vanaf het begin, nu anderhalf jaar geleden, gezegd dat ik het aantal BOA’s bizar laag vind voor deze gemeente”, reageerde burgemeester Jean Paul Gebben, „Ik heb intensief contact met de BOA’s. Zij werken zich echt uit de naad.” Als lid van het college stond de burgemeester achter het voorstel voor 2 extra BOA’s: „Maar als portefeuillehouder ben ik heel blij met deze 4 extra. Vooral team BOA’s zal u erg dankbaar zijn.”

Toen ook VVD-wethouder Ton van Amerongen van financiën aangaf geen probleem te zien, stemde uiteindelijk alleen het CDA tegen de extra uitbreiding. Fractievoorzitter Siert Jan Lap wilde de beslissing uitstellen tot volgend jaar, als de gemeente haar hele begroting opnieuw gaat opbouwen.

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 5 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 5 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 6 uur geleden