Willemien Wever, CDA
Willemien Wever, CDA ©maartenheijenk.nl

BOA’s vooral druk met studenten in Dronten-noord: „Daar ben ik van geschrokken”

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft slechts 2,5 buitengewone opsporingsambenaren en die zijn een zéér groot deel van hun tijd druk met studenten in de wijk Dronten-noord. „Ik ben daarvan geschrokken”, zegt CDA-gemeenteraadslid Willemien Wever.

„Ik heb de indruk dat er heel veel inzet is op een beperkt aantal onderwerpen”, aldus Wever naar aanleiding van het jaarverslag Toezicht & Handhaving, „De inzet in Dronten-noord is opvallend: een half jaar lang, tot maart, zijn daar twee BOA’s en één fulltime jurist ingezet. Andere doelstellingen zijn niet gehaald. Het lijkt dat het één te lijden heeft onder het ander.”

Paul Vermast (GroenLinks) snapt de keuzes wel: „Als er ergens een probleem is, ben ik blij dat het college er zeer actief mee aan de gang gaat. Dat er dan andere dingen in het gedrang komen, dan begrijp ik dat en daar schrik ik niet van.” Volgens hem is het een logisch gevolg van de keuze van de gemeenteraad voor een beperkt aantal BOA’s.

Problematiek is groot

In de ogen van burgemeester Jean Paul Gebben ligt het simpel: „De capaciteit is beperkt en dus zetten we in waar het ’t meest en ’t hardst nodig is. In Dronten-noord is een grote concentratie aan studenten en arbeidsmigranten. De problematiek is daar groot, er zijn mensen waarbij het héél hoog zit. En dus zetten we daar veel capaciteit in.”

Wethouder Peter van Bergen wijst op het beleid, waarbij studentenhuizen op een minimale afstand van 100 meter van elkaar moeten staan: „In Dronten-noord is nog steeds een concentratie die niet voldoet aan dat 100-meterbeleid. Zo lang dat niet hersteld is - en daar zijn we hard mee bezig - is daar extra inzet nodig van de BOA’s.”

Hij benadrukt dat niet alleen de BOA’s er druk mee zijn en looft de medewerking van Aeres Hogeschool Dronten en studentenvereniging USRA: „We zetten echt gezamenlijk de schouders onder de leefbaarheid in die wijk en we werken er héél hard aan. Maar we blijven tegen het probleem van die concentratie woningen aanlopen.”