Gemeente bouwt toch geen uitkijktoren bij de Reevesluis, hooguit een uitkijkpùnt

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten maakte in november plannen bekend voor ‘mogelijk een uitkijktoren’ bij de nieuwe Reevesluis. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) nuanceerde dat gisteravond. Hij zei dat er niet gedacht wordt aan een toren, maar aan een uitkijkpùnt.

Vijf jaar geleden vond het gemeentebestuur dat er voor 800.000 euro een 26 meter hoge uitkijktoren moest komen aan het Veluwemeer, ter hoogte van Dorhout Mees. De gemeenteraad stak daar toen een stokje voor. De raad gaf de suggestie om een prijsvraag uit te schrijven voor een ‘iconische pleisterplaats’, ergens langs de Randmeren.

Sindsdien bleef het stil rond die prijsvraag en de mogelijke pleisterplaats. Daarom verwonderde het de fracties van GroenLinks en CDA dat er in november opeens gesproken werd over een uitkijktoren bij de Reevesluis. Zij besloten de wethouder aan de tand te voelen.

Megalomaan

Wethouder Siepel erkende dat hij de woorden uitkijktoren en uitkijkpunt door elkaar heeft gebruikt: „Bedoeld is een uitkijkpunt. Dat kàn in de vorm van een kleine toren, maar zeker niet zo’n megalomane toren als in 2016 de bedoeling was.”

In 2016 werd er bovendien van uitgegaan dat de provincie Flevoland de helft van die acht ton zou ophoesten. De wethouder denkt niet dat Lelystad vijf jaar later nog met zo’n groot bedrag over de brug komt. De provincie heeft immers in de tussentijd het landschapskunstwerk Riff al betaald. „Het budget is beperkt”, vreest de wethouder. Probleem is bovendien, dat het bestemmingsplan geen bouwwerken hoger dan 20 meter toestaat.

Nog geen besluit

CDA en GroenLinks zijn vooral bang dat B en W de prijsvraag links laten liggen en dat het college voorsorteert op de locatie bij de Reevesluis. Roelof Siepel ontkende dat allemaal ten stelligste. Volgens hem heeft het college nog geen enkel besluit genomen, noch over wat voor pleisterplaats er moet komen, noch over de financiën, noch over de locatie, noch over de prijsvraag.

„Geef het college de gelegenheid om het tot een voorstel te brengen”, vroeg de wethouder. De meerderheid van de raad toonde zich bereid om daarop te wachten.