Afbeelding
©maartenheijenk.nl - archieffoto

Voorlopig geen nulmeting voor windparken: „Er blijft een zweem van wantrouwen”

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad stelde gisteren het besluit over nulmetingen voor de windparken minstens een maand uit. Tot ongenoegen van Willemien Wever. „Er blijft een zweem van wantrouwen hangen richting overheid”, stribbelde het CDA-raadslid tegen.

Nulmetingen kunnen belangrijk zijn om later te kunnen bepalen of de nieuwe windturbines bromtonen produceren. B en W willen die metingen in principe best laten doen. Wethouder Roelof Siepel heeft in februari de toezegging gedaan dat hij het nut en de noodzaak van nulmetingen laat onderzoeken.

Voor 19 mei heeft de gemeente een openbare digitale bijeenkomst belegd over dit onderwerp. Siepel wil de resultaten daarvan afwachten. „Want er zitten een heleboel mitsen en maren aan. En je moet weten wat je wilt weten voordat je gaat meten.”

Ongerustheid

Het CDA kan net als de PvdA, SP en D66 niet wachten op die bijeenkomst. „Nu de werkzaamheden voor Windplan Blauw zijn gestart, worden mensen onrustig en hebben ze behoefte aan duidelijkheid”, aldus Wever, „Nulmetingen kunnen die ongerustheid wegnemen en ook de initiatiefnemers weten dan waar ze aan toe zijn.”

Theo Vulink (VVD) hield zich vast aan de toezegging van de wethouder, net als Jan Ammerlaan (Leefbaar). Voor Marloes Hotting (ChristenUnie) kwam de motie van het CDA te vroeg. Zij wil de bijeenkomst van mei afwachten. Frans Rietveld van de SP snapte dat niet: „Er zijn genoeg voorbeelden van ernstige gevolgen van grote windmolens. Dat willen wij de inwoners niet aandoen.”

Gewoon niet plaatsen

Had de raad in het verleden maar naar GroenLinks geluisterd, was de boodschap van Paul Vermast: „Wij hebben ervoor gepleit om de windmolens dichtbij de dorpen niet te plaatsen. Dan hadden wij dit allemaal voorkomen.”

Willemien Wever ging er uiteindelijk foeterend mee akkoord om de motie pas op een later moment in stemming te brengen: „Want wij vinden het belangrijk dat er rust ontstaat en dat wij nù een signaal afgeven.” Die uitspraak was tegen het zere been van Marloes Hotting: „U gooit het op vertrouwen of wantrouwen. De wethouder heeft een toezegging gedaan.”

Windplan Blauw en Groen

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 10 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 11 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 11 uur geleden