Daniël Koerhuis (2e van rechts) tijdens een bezoek aan Dronten.
Daniël Koerhuis (2e van rechts) tijdens een bezoek aan Dronten. Twitter @danielkoerhuis

Voltallige raad wil eindelijk meer informatie over al die extra huizen in Dronten

Gemeente

DRONTEN - B en W willen tot september wachten voordat de gemeenteraad verder praat over de plannen voor duizenden extra nieuwbouwwoningen in Dronten. Het duurt de gemeenteraad allemaal te lang. Alle acht fracties hebben de krachten gebundeld en vragen het college om nù met informatie te komen.

Het is al 14 maanden geleden dat de Tweede Kamer een motie aannam voor 100.000 extra woningen in Flevoland, ofwel de ‘motie Koerhuis’. Dronten hapte gretig toe. De gemeenteraad koos voor een groei naar 65- tot 75.000 inwoners, bijna een verdubbeling.

Het is stil

Sindsdien is het stil rond dit onderwerp. In januari beloofden B en W in antwoord op vragen van Suzanne Stoop (PvdA) in het eerste kwartaal van 2021 met meer informatie te komen over het vervolgtraject. Later stelde het college dit een half jaar uit. De raad kreeg te horen dat het op z’n vroegst september wordt.

In de tussentijd riep minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken enkele keren dat Dronten een stad moet worden. Ook de provincie roerde zich met het aanbod om nog eens duizenden extra woningen te bouwen.

Bod uitbrengen

De voltallige raad heeft de afgelopen week besloten niet tot september te wachten. Alle fracties hebben op dit moment behoefte aan informatie over de actuele stand van zaken. Aanleiding zijn berichten dat de gemeente Dronten een bod moet uitbrengen aan het Rijk en aan de provincie Flevoland.

„Wordt de gemeenteraad betrokken bij het formuleren van een eventueel bod, of op een andere manier?”, vragen de acht fracties. De raadsleden vrezen dat anders de actuele ontwikkelingen een zorgvuldige en democratische vaststelling van de toekomstplannen voor Dronten in de weg staan.

Honderdduizend woningen

Coloradokever
Fieldworkers uit Biddinghuizen wint Europese prijs met bestrijding van kevers 19 uur geleden
Asv Dronten kan zich plaatsen voor de nacompetitie.
Agenda zaterdag: Time Bandits, voetbal, tegelactie, kunstmarkt, kleine huisjes 20 uur geleden
Gedeputeerden Jan de Reus van Flevoland (links) bij de opening van de Roggebotbrug in 2023.
Miscommunicatie tussen provincie en project Roggebot over afsluiting Hanzeweg 20 uur geleden