Ton van Amerongen (VVD)
Ton van Amerongen (VVD) ©maartenheijenk.nl

Raad stuurt B en W brief op poten over ‘landjepik’: Verbeterplan schiet tekort

Gemeente

DRONTEN - Voor de derde keer in tien dagen heeft de voltallige gemeenteraad van Dronten een brief op poten gestuurd aan B en W. Deze keer gaat het om de aanpak van illegale tuinvergrotingen door het gemeentebestuur. De raad schrijft over het verbeterplan van het college: „Het komt in onze ogen niet tegemoet aan het belang dat dit thema voor ons en onze inwoners heeft.”

Een boze brief van de voltallige gemeenteraad aan B en W is nieuw in de lokale politiek. Het is opvallend dat de raad meteen de ene na de andere brief verstuurt. Vorige week was er eerst ontevredenheid omdat de verbouwing van het gemeentehuis niet aan alle eisen van de raad voldoet. Vervolgens kapittelde de raad het college over het uitblijven van informatie over de extra woningbouw.

Ook individuele fracties klagen omdat B en W deadlines negeert. Daarbij ging het de afgelopen weken over een mogelijk vuurwerkverbod en over Swifterbant-zuid.

Weinig tactvol

In het dossier ‘landjepik’ beklaagde de gemeenteraad zich in maart over de weinig tactvolle aanpak van inwoners die gemeentegrond gebruiken. De raad eiste binnen twee weken een verbeterplan. B en W lieten die termijn verlopen en kwamen naderhand met een plan, waarover de raad getuige de brief ontevreden is.

Wethouder Van Amerongen verwijst in zijn verbeterplan volgens de raad te veel naar de oude manier van communiceren met inwoners. En juist over die vroegere communicatie was de raad ontevreden. De acht fracties vragen de wethouder nogmaals het proces en de omgang met inwoners te verbeteren.

Politieke consequenties

De ontevredenheid heeft vooralsnog geen politieke consequenties. De voltallige raad vroeg in februari de Rekenkamer onderzoek te doen naar de aanpak van ‘landjepik’: „Omdat wij een adequate uitvoering van beleid en communicatie naar en bejegening van onze inwoner serieus nemen.”

De Rekenkamer accepteerde die opdracht en startte een analyse. Pas als het Rekenkamerrapport klaar is plaatst de raad het onderwerp op de politieke agenda.

Oneigenlijk grondgebruik