Siert Jan Lap, CDA
Siert Jan Lap, CDA ©maartenheijenk.nl

Raad neemt geen genoegen met voorstellen van B en W voor bezuinigingen

Gemeente

DRONTEN - B en W publiceerden twee weken geleden een lijstje met mogelijke bezuinigingen voor de komende jaren. De gemeenteraad zou deze vanavond bespreken. De fracties nemen echter geen genoegen met het voorstel van het college. Daarop hebben B en W besloten het lijstje in te trekken.

Gevraagd naar het hoe en waarom stelt een woordvoerder van B en W dat er een verklaring wordt voorbereid. Aan het eind van de middag verstuurt de gemeente een persbericht.

Bezuinigingen

Wethouder Ton van Amerongen presenteerde twee weken geleden zijn zogenaamde ‘kadernota’. Daarin staan de kaders voor het beleid voor de komende jaren. Feitelijk was het deze keer een lijstje met opties voor bezuinigingen.

De gemeenteraad neemt daar geen genoegen mee. Raad en college hadden afgesproken de gemeentebegroting vanaf nul op te bouwen. „We zouden kijken: waar zit lucht in de begroting? En daarvan zien wij in deze kadernota helemaal niets terug”, klaagt CDA-fractievoorzitter Siert Jan Lap, „Het college vraag aan ons of wij beslissingen willen nemen op basis van halve informatie.”

Verwarring

„Er is te veel verwarring over wat voor stuk deze kadernota is”, licht zijn GroenLinks-collega Paul Vermast toe. Zelf ziet hij de nota als een ‘lijstje met bezuinigingsopties’: „Dat is interessant, maar we gingen het allemaal anders doen, we zouden de begroting weer vanaf de nullijn opbouwen.”

Vermast had gehoopt dat de gemeenteraad beslissingen kan nemen op basis van doelen en niet op basis van euro’s. Nu hij daarvan in de kadernota weinig terugziet, denkt hij dat de nota de prullenbak in kan. Zo ver gaat Lap nog niet: „Het kan wel een basis zijn voor de nieuwe begroting.”

Goed luisteren

In plaats van het vaststellen van de kaders voor de komende jaren, komt er in juli een ‘consultatie’. De raad geeft dan aan waarop mogelijk bezuinigd kan worden. Op basis van de geluiden uit die bijeenkomst stellen B en W de begroting voor 2022 op. „Het college zal dus heel goed moeten luisteren”, waarschuwt Siert Jan Lap.

De gemeenteraad had deze week twee avonden uitgetrokken voor de bespreking van de jaarstukken over 2020 en de kadernota. Nu de nota van de agenda is gehaald, denkt de raad dat één avond voldoende is. Daarom is de vergadering van morgenavond (donderdag) geschrapt.

Bezuinigingen

Coloradokever
Fieldworkers uit Biddinghuizen wint Europese prijs met bestrijding van kevers 21 uur geleden
Asv Dronten kan zich plaatsen voor de nacompetitie.
Agenda zaterdag: Time Bandits, voetbal, tegelactie, kunstmarkt, kleine huisjes 21 uur geleden
Gedeputeerden Jan de Reus van Flevoland (links) bij de opening van de Roggebotbrug in 2023.
Miscommunicatie tussen provincie en project Roggebot over afsluiting Hanzeweg 22 uur geleden