Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Extra GFT-ronde: „Liever stank in ondergrondse container dan bij je achterdeur”

Gemeente

DRONTEN - De fracties van PvdA en CDA in de gemeenteraad willen uitgezocht hebben wat een extra inzamelronde van GFT-afval in de zomermaanden oplevert. „Want die GFT-container in de zomer is vele mensen een doorn in het oog”, zegt CDA’er Dinand Ekkel.

Uit een enquête bleek vorig jaar dat veel Drontenaren willen dat het GFT in de zomermaanden wekelijks wordt opgehaald. B en W zien dit niet zitten vanwege de kosten. PvdA en CDA denken dat er ook opbrengsten zijn en willen dat uitgezocht zien.

Container met maden

Het restafval in de ondergrondse containers bestaat volgens B en W voor 35% uit afval dat eigenlijk in de GFT-container hoort. Ekkel denkt dat dit te maken heeft met het eens in de veertien dagen ophalen van GFT: „Je hebt liever de stank in de ondergrondse container dan bij je achterdeur.” Suzanne Stoop (PvdA): „Het is niet fijn, een stinkende container met maden.”

Ekkel en Stoop vermoeden dat de hoeveelheid GFT in het restafval afneemt als het wekelijks wordt opgehaald. De PvdA’er wil weten of dat hogere milieurendement opweegt tegen de meerkosten: „Ik wil feiten, ik wil weten hoe duur het is.”

Extra voertuig

Die meerkosten bedragen volgens wethouder Roelof Siepel 60.000 euro per jaar. De wethouder stelt dat het bedrag nog hoger wordt, omdat er een extra voertuig moet worden gekocht. Die auto en het personeel zouden tweederde van het jaar stilstaan.

Over twee of drie jaar verwacht de wethouder dat Dronten dusdanig gegroeid is, dat er sowieso een extra voertuig en meer medewerkers moeten worden aangetrokken. Op dat moment is die extra GFT-inzamelronde in de zomer misschien wel rendabel.

De gemeenteraad gaat het nieuwe afvalbeleidsplan op 1 juli vaststellen. CDA en PvdA beraden zich op voorstellen over GFT-inzameling in de zomer.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 21 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 21 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 22 uur geleden