Archieffoto van een open dag van Windplan Blauw.
Archieffoto van een open dag van Windplan Blauw. eigen foto Windplan Blauw

Gemeente en windparken hebben flinke vinger in de pap bij verdeling fondsen

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten en de initiatiefnemers van de windplannen Groen en Blauw hebben een flinke vinger in de pap bij de besteding van de fondsen voor de samenleving. De gemeente richt zelf de verantwoordelijke stichting op en werft ook het eerste bestuur. Dat gebeurt in afstemming met de initiatiefnemers van de windplannen.

De beide windparken storten straks jaarlijks zo’n 8,5 ton in een potje voor de samenleving. De gemeenteraad van Dronten heeft bepaald dat de inwoners zelf uitmaken waar deze ‘gebiedsgebonden bijdrage’ naartoe gaat.

Belangrijke

Voor de verdeling van dat geld hebben B en W een plan laten opstellen. Daarin staan onder andere de voorwaarden en criteria voor de verdeling van het geld. In dat plan, dat nog door de gemeenteraad moet worden vastgesteld, krijgt een nieuwe stichting het voor het zeggen.

Het bestuur van die stichting beoordeelt de subsidie-aanvragen en neemt de besluiten over het toekennen van de gebiedsgebonden bijdrage. De gemeente richt zelf die stichting op en werft een eerste bestuur.

Vijf bestuursleden

Volgens het door ‘kwartiermaker’ Margo van Staveren geschreven plan bestaat het stichtingsbestuur uit vijf leden. De voorzitter woont niet in de gemeente Dronten. De andere bestuursleden komen uit de drie dorpen plus eentje uit het buurtschap Ketelhaven.

Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant en Ketelhaven krijgen allemaal een adviesraad: „De adviesraden bestaan uit vijf leden en zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van verenigingen, maatschappelijke organisaties en dorpsraden of inwoners die op andere wijze betrokken zijn bij hun dorp en vanuit een algemeen maatschappelijk belang een bijdrage willen leveren.”

Raad van Toezicht

Verder is het de bedoeling dat er een Raad van Toezicht komt met vijf leden die niet in de gemeente Dronten wonen. Deze Raad bestaat uit een voorzitter, een financieel deskundige en vertegenwoordigers van de gemeente Dronten en de windplannen Groen en Blauw.

Het plan van Van Staveren meldt over de rol van de gemeenteraad: „De raad heeft geen rol bij het beheer of de verdeling van de fondsen, noch bij het besturen van de stichting.”

Windplan Blauw en Groen

Herma Overmars tijdens haar laatste werkdag.
Herma Overmars na 25 jaar bij Zuyver Juweliers met pensioen 18 uur geleden
Afbeelding
Agenda woensdag: Voorleesfeest in Dronten, energieloket in Biddinghuizen 19 uur geleden
Burgemeester Jean Paul Gebben
Overlast door dronkaards, verwarde personen en zwervers komt van 3 of 4 mensen 19 uur geleden