Grootschalige woningbouw biedt kansen voor horeca en detailhandel.
Grootschalige woningbouw biedt kansen voor horeca en detailhandel. ©maartenheijenk.nl

Voor sommige winkeliers in Dronten is de situatie niet lang meer vol te houden

Gemeente

DRONTEN - Horeca en detailhandel (met uitzondering van de voedseltak) hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. „Het aantal faillissementen is tot nu toe nog beperkt gebleven, vooral dankzij de steunmaatregelen, maar voor sommige ondernemers is de situatie niet lang meer vol te houden.” Dit meldt het rapport van bureau Buiten, waarin de economische gevolgen van de coronacrisis voor de gemeente Dronten staan beschreven.

De zogenaamde ‘coronascan’ is geschreven door het bureau uit Utrecht in samenwerking met de gemeente. Over de detailhandel en horeca melden zij dat ondernemers in de problemen veelal uit (privé-) reserves moeten putten om het hoofd boven water te houden.

Leegstand

Bureau Buiten wijst op een toenemende leegstand in winkelcentra. Ze constateren dat de leegstand in winkelcentrum Suydersee 14% bedraagt en dat het winkelcentrum in Dronten harder door de coronacrisis wordt geraakt dan Swifterbant en Biddinghuizen. Ook spreken ze de verwachting uit dat de impact van corona op de Drontense detailhandel groter is dan in kernen van vergelijkbare omvang.

Het rapport veronderstelt dat toonbankbestedingen niet meer op het niveau van vóór corona komen: „Leegstand blijft toenemen door faillissementen bij winkels, horeca en cultuur.”

Woningbouw

In de strijd tegen leegstand in de winkelcentra biedt de verwachte groei van het aantal inwoners kansen, zo meldt het rapport. Vooral de plannen voor 100.000 extra woningen in Flevoland bieden hoop: „Dit vergroot immers de afzetmarkt voor ondernemers in de winkelgebieden.”

Het rapport roept de gemeente Dronten op om zich te blijven inzetten voor leegstandsbestrijding: „Belangrijk is dat dit gebeurt in een integrale aanpak waarin gemeente, vastgoedeigenaren en retailers elk hun eigen rol hebben en inzet plegen. Blijf daarbij voor Suydersee vastgoedeigenaren oproepen om samen plannen te ontwikkelen die kunnen worden getoetst door de gemeente.”

Ondersteuning

Het rapport stelt vast dat de gemeente diverse maatregelen heeft genomen om winkeliers en horeca te ondersteunen tijdens corona: „Zoals verruimde openings- en venstertijden, 1,5- inrichting van de openbare ruimte, uitstel of kwijtschelden van belastingen.”

„Op de korte termijn is het van belang de retail en horeca te blijven faciliteren, en ondernemers aan te moedigen zich voor te bereiden op heropening en nieuwe, innovatieve concepten te ontwikkelen”, aldus de coronascan.

Coronascan