Paul Vermast
Paul Vermast ©jennifersauer.nl - archieffoto

Vermast: ‘Onvoorstelbaar’ dat Rijkswaterstaat gifschepen naar Ketelmeer stuurde

Gemeente

KETELHAVEN - Gemeenteraadslid Paul Vermast neemt met instemming kennis van het besluit van Gedeputeerde Staten om de drie ‘gifschepen’ niet te laten aanmeren en ontgassen op het Ketelmeer. De fractievoorzitter van GroenLinks had hierover kritische vragen gesteld aan B en W en is blij dat gedeputeerde Cora Smelik, een partijgenoot, er nu een stokje voor steekt.

Rijkswaterstaat had het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer aangewezen als locatie om de luiken van de drie schepen open te zetten en het giftige fosfine te laten ontsnappen. Dat gaat nu dus niet door.

Adequate reactie

Vermast noemt het een ‘adequate reactie van de provincie’: „Als je dit soort activiteiten onderneemt, moeten ze op z’n minst aan de geldende vergunningen voldoen. Kennelijk is dat niet zo en treedt de provincie daartegen op. Daar ben ik blij om.”

„IJsseloog is ingericht om giftig bagger op te slaan”, vervolgt het gemeenteraadslid, „Het grootste deel daarvan kwam al uit het Ketelmeer. Dat die bagger daar op een veilige manier wordt opgeborgen, dat is prima en verstandig. Dáárvoor is IJsseloog geschikt gemaakt en het lijkt me niet verstandig om daar nu ook allerlei andere chemische ellende neer te gooien.”

Rijkswaterstaat

Paul Vermast begrijpt niet hoe het bij Rijkswaterstaat is opgekomen dat het ontgassen zomaar zou kunnen bij IJsseloog: „De steden waar de schepen lagen zijn gelukkig gemaakt met een oplossing. Maar nu blijkt dat die oplossing helemaal geen oplossing is. Het is onvoorstelbaar dat zoiets kan gebeuren bij Rijkswaterstaat…”

Gifschepen