Paul Zuurendonk (VVD)
Paul Zuurendonk (VVD) ©maartenheijenk.nl

Gemeente geeft promotie van Dronten uit handen: „Het voelt ongemakkelijk”

Gemeente

DRONTEN - Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt er een stichting voor de promotie van Dronten. De gemeente stopt daar jaarlijks 139.000 euro in, mits ook het bedrijfsleven investeert. Als het niet minstens fifty-fifty wordt, overweegt burgemeester Jean Paul Gebben de stekker er weer net zo snel uit je te trekken. 

Lang niet iedereen is overtuigd van het belang van ‘foldertjes uitdelen’. De SP ziet het zelfs helemaal niet zitten. „Ik heb dit met verbazing gelezen”, zei Frans Rietveld, „De gemeente is geen ondernemer, ondernemers moeten hun eigen marketing doen. Ik zie het nut er niet van in.”

Kritisch

Andere fracties gingen minder ver, maar waren kritisch. Foeke Bongers van Leefbaar miste meetbare doelstellingen. Roelf Raterink (PvdA) weet dat een recreatieondernemer in Biddinghuizen zijn klanten verwijst naar restaurants in Harderwijk, Elburg en Kampen en niet naar de eigen gemeente. „Als je geen doelen stelt wat je wilt bereiken en hoe, dan vind ik dit een duur plannetje”, zei hij, „Ik heb er weinig fiducie in.”

Burgemeester Gebben antwoordde dat de zogenaamde citymarketing altijd al een gemeente-activiteit is geweest. „Maar als we wat nieuws willen en we willen als samenleving de schouders eronder zetten, dan moet je dat niet vanuit de gemeente doen. Het moet iets van de samenleving zijn”, zo verdedigde hij de oprichting van de stichting.

Campagnes

De gemeente gaat straks meewerken aan campagnes van bijvoorbeeld makelaars, restaurants of vakantieparken, legde de burgemeester uit. Hij gaat ervan uit dat die ondernemers minstens de helft van de campagnes betalen: „Als dat niet lukt, moeten we ons afvragen of we nog langer jaarlijks 139.000 euro moeten besteden aan marketing.”

Eind deze maand neemt de gemeenteraad een beslissing. De VVD gaat er tot die tijd goed over nadenken. „Want het uit handen geven van de marketing voelt ongemakkelijk”, overwoog Paul Zuurendonk. Coalitiegenoot Foeke Bongers (Leefbaar) sloot zich daarbij aan: „Wij zijn nog niet overtuigd.”

Voordeel van de twijfel

CDA, PvdA en D66 geven de burgemeester het voordeel van de twijfel. „U krijgt twee jaar de tijd en dan moet u met hele goede cijfers komen”, waarschuwde Raterink. Hij vond Bert Rook van het CDA aan zijn zijde: „Twee jaar en dan kijken we verder.” Rob van der Schans (D66): „Wij vinden het de moeite waard om een aantal jaren mee te experimenteren.”

Alleen Frans Rietveld (SP) hield voet bij stuk: „Er wordt gegokt met gemeenschapsgeld.”