Gemeentehuis Dronten.
Gemeentehuis Dronten. ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten legt beeld én geluid vast van gesprekken in spreekkamers

Gemeente

DRONTEN - Gesprekken met inwoners in het gemeentehuis over bijvoorbeeld jeugdhulp of een bijstandsuitkering worden door de gemeente vastgelegd op videobeelden met geluid. De gemeente belooft de beelden na 14 dagen te verwijderen. Over het verwijderen van het geluid staat niets vermeld in het ‘reglement cameratoezicht voor gemeentelijke gebouwen Dronten’.

Bij de nabespreking van de verbouwing van het gemeentehuis beklaagden Suzanne Stoop (PvdA) en Paul Vermast (GroenLinks) zich vorige week over de camera’s in en rond het gebouw: „Met ons als gebruiker is daarover geen woord gewisseld.” B en W trekken daarover nu het boetekleed aan: „Dat hadden we natuurlijk moeten doen.”

Protocol

De gemeenteraad heeft nu het cameraprotocol ontvangen. Daarin staat dat er videobeelden worden gemaakt van personen die zich bevinden in en rondom de gemeentelijke gebouwen. In de spreekkamers van het sociaal domein maakt de gemeente ook geluidsopnames.

„De camera’s zijn voor iedereen zichtbaar geplaatst”, meldt het protocol, „Tevens is bij de ingangen, van de voor het publiek toegankelijke ruimten, melding gemaakt van het cameratoezicht.”

Beelden worden na veertien dagen verwijderd, tenzij er sprake is van een incident. In dat geval bewaart de gemeente de beelden tot het incident is afgehandeld. Over wat er gebeurt met de geluidsopnames meldt het uitgebreide protocol dus niets.

Geluidsopnames