Burgemeester Jean Paul Gebben.
Burgemeester Jean Paul Gebben. ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten stopt met onmiddellijke ingang met geluidsopnames

Gemeente

DRONTEN - Onder druk van de media-aandacht en vragen in de gemeenteraad en de Tweede Kamer stopt de gemeente Dronten met onmiddellijke ingang met geluidsopnames in de spreekkamers. De gemeente houdt de zaak tegen het licht en maakt voorlopig alleen beeldopnames.

De ‘affaire’ rond de geluidsopnames in de spreekkamers van het sociaal domein kwam twee maanden geleden aan het licht door een artikel van DeDrontenaar.nl.  

Niet passend

Burgemeester Jean Paul Gebben gaf vanavond een verklaring af. „De laatste tijd is er in de media aandacht geweest over het gebruik van camera’s binnen de gemeente Dronten”, meldt hij, „Het huis van de gemeente moet voor iedereen een fijne, vertrouwde en veilige plek zijn, zowel voor inwoners als voor medewerkers, of je nu komt voor een paspoort of voor een uitkering.”

„Mede door de signalen vanuit gemeenteraad en media zijn wij ons zeer bewust dat die manier waarop we dit wilden waarborgen, namelijk het maken van beeld-en geluidsopnamen, niet passend is bij de manier waarop wij willen werken.”

De gemeente heeft per direct besloten geen geluid meer op te nemen. „We beraden ons hoe zowel de privacy van onze inwoners als de veiligheid van onze medewerkers gewaarborgd kan worden”, stelt Gebben.

Extra bewakers?

De burgemeester ziet hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals de inzet van extra bewakers in de publiekshal, een alarmknop of altijd met twee personen een gesprek aangaan: „Elke mogelijkheid heeft zijn voor- en nadelen.”

Gebben stelt ook de proportionaliteit van de verschillende mogelijkheden mee te nemen in de besluitvorming: „We herijken dus de huidige inzet van middelen en staan open voor signalen uit raad, media en samenleving.”

Geluidsopnames

Afbeelding
Andy Snijdt Hout | Wat is dit toch een leuk feest 7 uur geleden
Afbeelding
Wat is er zondag te doen? Darttoernooi, Igor Popov, Wereldlichtjesdag 7 uur geleden
Afbeelding
Polderleven in Beeld | De torens van Dronten 8 uur geleden