Kajsa Ollongren
Kajsa Ollongren Arenda Oomen Fotografie / Opdrac

Minister mild over filmen in gemeentehuis Dronten: „Moet proportioneel zijn”

Gemeente

DRONTEN - Minister Kajsa Ollongren spreekt geen hard oordeel uit over de film- en geluidsopnames in de spreekkamers van het gemeentehuis in Dronten. In antwoord op vragen van de SP-kamerleden Leijten en Van Kent schrijft ze wel dat het filmen ‘noodzakelijk en proportioneel’ moet zijn.

„Het filmen en opnemen van gesprekken vormt een inbreuk op de privacy van de betrokken personen en er kan dus niet lichtzinnig toe worden besloten”, vindt de minister, „Daar moet natuurlijk terughoudend mee worden omgegaan.”

Geen verdachten

De SP-kamerleden vermoedden dat inwoners die een uitkering aanvragen in Dronten bij voorbaat verdacht zijn. Ollongren is het daar niet mee eens: „Er was volgens de gemeente geen sprake van een ‘verdachte’, maar van een middel om voor een veilige werkomgeving te zorgen.”

De minister is het ermee eens dat ‘onevenwichtige handhaving’ leidt tot een afbreuk van vertrouwen van mensen in de overheid. In Dronten gaat het volgens haar echter niet om handhaving: „Maar om een middel om de veiligheid in de publieke ruimte en van de werknemers te waarborgen.”

Wetgeving

De gemeente heeft het opnemen inmiddels stilgezet en voert een onderzoek uit. „Indien uit het onderzoek blijkt dat het filmen zoals door de gemeente Dronten uitgevoerd niet mogelijk is onder de geldende wetgeving, zal de gemeente dit niet kunnen hervatten”, schrijft de minister.

Los daarvan ligt er ook een klacht van het FNV. Daarover meldt Ollongren: „Het is uiteindelijk aan de Autoriteit Persoonsgegevens en eventueel de rechter om een oordeel te geven over de aanvaardbaarheid van het filmen onder de omstandigheden zoals in de gemeente Dronten.”

Geluidsopnames

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.

Henk Noome
Henk Noome volgt Maarten Vrolijk op als voorzitter Hospice Dronten 21 uur geleden
Vliegersmonument op het Meerpaalplein.
Wat is er zondag te doen? Bevrijdingsdag, gamefestival, bingo, Ketelmeer op tv 21 uur geleden
Een typische setting voor 'Gluren bij de Buren'.
Podiumkunst bij de Drontenaren thuis: "Variërend van een coverband tot rock" 22 uur geleden