Barry Hoogezand - VVD
Barry Hoogezand - VVD ©maartenheijenk.nl

Horeca moet 387 euro dokken, anders wil de autobranche straks ook kwijtschelding

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten probeert het witwassen van geld via de horeca tegen te gaan met een zogenaamde ‘exploitatievergunning’. Ieder horecabedrijf moet 387 neertellen voor die vergunning. Alhoewel de horeca door corona moeilijke tijden kent, wil de meerderheid van de gemeenteraad dit bedrag niet kwijtschelden. Want straks komt de autobranche wellicht aan de beurt en vragen ook alle garages om clementie.

Het waren de ‘linkse’ partijen die donderdag samen met het CDA vroegen om een steuntje in de rug van de ondernemers. De ‘regeringspartijen’ VVD, ChristenUnie en Leefbaar waren echter onvermurwbaar en kregen steun van D66.

Het ging donderdag vooral over precedentwerking. Ofwel: als de gemeente genade toont voor de horeca, wil de volgende dan nog betalen?

Geneuzel

Frans Rietveld van de SP deed de argumenten over precedentwerking af als ‘geneuzel in de ruimte’ en Suzanne Stoop (PvdA) was het daar helemaal mee eens. Siert Jan Lap (CDA) vond dat welwillende ondernemers de dupe zijn van maatregelen om criminaliteit aan banden te leggen: „Wij vinden dat de maatschappij die kosten moet dragen.”

Volgens Paul Vermast van GroenLinks gaat het om het oplossen van een maatschappelijk probleem: „De horeca neemt de eigen kosten voor haar rekening en nu zegt de gemeente: jullie moeten ónze kosten ook betalen. Dat vinden wij ongemakkelijk. Het is in het algemeen belang om deze vergunning in te voeren en dan is het niet gek om dat uit de algemene middelen te betalen.”

Verwerken in prijzen

Barry Hoogezand van de VVD stelde dat de horeca baat heeft bij de nieuwe maatregel. Het leidt volgens hem tot meer veiligheid in de horeca en doordat de ‘rotte appels’ verdwijnen, krijgt de legale horeca meer klandizie. Als het aan de VVD ligt, verwerkt de horeca de extra kosten in de prijs voor een kop koffie of een biertje.

Wethouder Ton van Amerongen zei dat de gemeente nu eenmaal kosten maakt en dat deze via leges moeten worden vergoed: „Als je afwijkt van die regel, krijg je precedentwerking. Dat werkt willekeur in de hand.”

Precies de helft van de fracties was het met de wethouder eens. Omdat deze voorstanders meer zetels hebben dan de andere helft van de fracties, werd de kwijtschelding met 16 tegen 11 stemmen weggestemd.