Horecaondernemer Barteld Hoekman sprak de gemeenteraad toe.
Horecaondernemer Barteld Hoekman sprak de gemeenteraad toe. screenshot videonotulen

Horeca in Dronten wordt veiliger: Moet de klant dat betalen of de gemeente?

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten voert een zogenaamde ‘exploitatievergunning’ in voor de horeca. Het is een middel om het witwassen van geld via de horeca tegen te gaan. De bestaande horecabedrijven maken kosten voor het aanvragen van deze vergunning. Zij vinden niet dat ze daarnaast ook nog eens moeten opdraaien voor de kosten die de gemeente maakt. De gemeenteraad twijfelt.

Barteld Hoekman vertelde de raad gisteravond namens Koninklijke Horeca Nederland niet tegen de exploitatievergunning te zijn. Hij is wel tegen het doorberekenen van de kosten. 

Horecaondernemers moeten volgens Hoekman een accountant of adviseur inhuren om de formulieren in te vullen. Daarvoor maken ze kosten. De gemeente maakt ook kosten: 387 euro. De ondernemer wees erop dat de horeca het moeilijk heeft vanwege alle coronamaatregelen. Hij vroeg de raad om die 387 euro niet in rekening te brengen bij de horeca: „Een beetje genoegdoening’.

23.000 euro

Het gaat om 60 horecabedrijven met een alcoholvergunning. Het kwijtschelden kost de gemeente dus 23.000 euro. De ‘linkse’ partijen en het CDA waren aanvankelijk op de hand van de horeca, ChristenUnie en D66 twijfelden, VVD en Leefbaar wilden niet aan die 387 euro morrelen.

Vrijwel iedereen vond dat het niet op de weg van de gemeente ligt om de horeca coronasteun te geven. Paul Vermast (GroenLinks) stelde echter dat het om kosten gaat die de gemeente eenzijdig aan de horeca oplegt: „Zij hebben hier niet om gevraagd.” 

In de mik geschoven

Siert Jan Lap van het CDA noemde ondermijning een probleem dat iedereen raakt: „De horeca wordt met deze vergunning opgezadeld, ze krijgen het in de mik geschoven. Zijn wij een betrouwbare overheid als wij willen dat de horeca het betaalt, terwijl het in ons aller belang is?” 

Suzanne Stoop van de PvdA constateerde dat de horeca bereid is de eigen kosten voor deze vergunning op zich te nemen: „We maken als horeca en gemeente samen een deal. En nu moet jij kosten betalen en je moet onze kosten óók betalen. Dat is niet fair. Het gaat om een bedrag dat is te overzien, wij hebben geld zat.”

Horeca wordt veiliger

„Je weet waar je naartoe moet als ondernemer, niet naar de VVD”, lachte Stoop. Volgens Barry Hoogezand (VVD) wordt de horeca door deze nieuwe maatregel veiliger en is het de vraag of de klanten van de horeca dit moeten betalen of de hele samenleving. Hoogezand en Foeke Bongers (Leefbaar) zijn vooral bang voor precedentwerking: „Waar is het einde?” 

Alle partijen gaan er de komende week over nadenken en nemen dan volgende week een besluit. Bongers hoopt voor die tijd antwoord te krijgen op de vraag of de horeca op de hoogte was van de kosten, toen ze akkoord ging met de exploitatievergunning.