Suzanne Stoop - PvdA
Suzanne Stoop - PvdA ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten zoekt naar plekken en gebouwen om Oekraïeners op te vangen

Gemeente

DRONTEN - Op verzoek van de voltallige gemeenteraad gaat de gemeente Dronten op zoek naar plekken en gebouwen die geschikt zijn voor noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. „We krijgen al veel telefoontjes van inwoners en bedrijven die opvang willen bieden”, reageerde wethouder Peter van Bergen (Leefbaar).

„Moeten we lijdzaam toezien? Met je gevoel wil je zo graag helpen”, zei Suzanne Stoop (PvdA) in een toelichting op het voorstel van de acht gezamenlijke fracties.

Samenwerken

De raad riep het gemeentebestuur op te inventariseren welke acties er in Dronten al zijn en om samen te werken met die initiatieven. „Het is verschrikkelijk, een afschuwelijke oorlog”, aldus Stoop, „En wij willen voorkomen dat mensen noodgedwongen op de grond moeten slapen.”

Wethouder Van Bergen was blij met de motie: „Want het sluit aan bij de gevoelens die wij zien in de samenleving. Er zijn veel initiatieven onder inwoners en er is veel bereidheid om daadwerkelijk steun te bieden en actie te ondernemen.”

Niet alleen onderdak

De raad vroeg te kijken of er mogelijkheden zijn voor noodopvang. Als die ruimte er is moeten die worden ingericht. „Maar het gaat niet alleen om onderdak, ook om medische zorg en financiële ondersteuning”, voegde de wethouder eraan toe.

Lazise Hillebregt (D66) vroeg ook aandacht voor de rol van het asielzoekerscentrum: „We laten zien dat we als gemeente Dronten klaar zijn voor de taak die er ligt.”

Oekraïne