Overzicht Oekraïne-acties in de gemeente Dronten

Algemeen

DRONTEN - In de gemeente Dronten zijn tal van acties voor Oekraïne op gang gekomen. Op deze pagina geven wij regelmatig een update. Acties kunt u melden met een e-mal naar redactie@DeDrontenaar.nl.

Odd Fellows

Maandag 4 april 2022

DRONTEN - De maandopbrengst van de Odd Fellows Boekenwinkel gaat in april naar Oekraïense vluchtelingen, ondergebracht in de gemeente Dronten. De boekenwinkel aan Het Ruim komt met aanbiedingen en verwacht veel te verkopen op Koningsdag.

The Guide

Zaterdag 2 april 2022

DRONTEN - De Meerpaal-bioscoop vertoont woensdag 6 april (18 uur) de film ‘The Guide’ van de Oekraïense regisseur Oles Sanin. De opbrengst gaat voor honderd procent naar de hulp in Oekraïne.

Stapelbedden

Vrijdag 25 maart 2022

BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten is op zoek naar bedden, met name stapelbedden, en matrassen. Die zijn nodig voor de inrichting van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Het Koetshuis in Biddinghuizen.

Ichthus College

Donderdag 24 maart 2022

DRONTEN – Het Ichthus College Dronten kijkt tevreden terug op de inzamelingsactie van de school voor vluchtelingen uit Oekraïne. Leerlingen en docenten overhandigden deze week 6.000 euro aan het initiatief van Roos-KCB Holland BV.

Inrichting

Woensdag 23 maart 2022

De gemeente Dronten is op zoek naar spullen voor de inrichting van de opvang van vluchtelingen in Het Koetshuis in Biddinghuizen.

Boekenverkoop

DRONTEN - De bibliotheken in Dronten en Swifterbant houden op vrijdag 1 en zaterdag 2 april boekenverkopen. De opbrengst gaat deze keer naar de firma Roos-KCB Holland BV, één van de lokale initiatieven die zich inzetten voor de inwoners van Oekraïne.

Koetshuis

Vrijdag 18 maart 2022

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft een aantal locaties op het oog die geschikt zijn voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Tot nu toe is echter alleen de opvang in Het Koetshuis in Biddinghuizen concreet.

Dukdalf

Woensdag 16 maart 2022

DRONTEN - Openbare basisschool De Dukdalf in Dronten-west startte vorige week maandag een lege-flessenactie voor Oekraïne. Inmiddels zijn er al twaalf containers vol flessen naar de supermarkt gebracht.

Tamarisk

Maandag 14 maart 2022

BIDDINGHUIZEN - De kinderen van christelijke basisschool De Tamarisk uit Biddinghuizen houden op donderdag 17 maart (13:45 uur) een tentoonstelling. Deze heet ‘Hart voor Oekraïne’.

Zonnewijzer

Zondag 13 maart 2022

DRONTEN - Leerlingen van katholieke basisschool De Zonnewijzer in Dronten verzamelden de afgelopen week spullen voor een kindertehuis in Oekraïne. De goederen gaan vandaag in een vrachtwagen naar Oekraïne.

Huisvesting

Zaterdag 12 maart 2022

DRONTEN - Er zijn in de gemeente Dronten verschillende initiatieven voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Tot nu toe is er één concreet: Het Koetshuis in Biddinghuizen. Dat vertelt burgemeester Jean Paul Gebben. De andere plannen zijn volgens Gebben te prematuur om nu al bekend te maken.


Oekraïnewinkel

Vrijdag 11 maart 2022

DRONTEN - Burgemeester Jean Paul Gebben opende vanmiddag de speciale Oekraïnewinkel in winkelcentrum Suydersee. De volledige opbrengst van deze winkel gaat naar de actie van de firma Roos KCB-Holland uit Dronten.


Koetshuis

Donderdag 10 maart 2022

BIDDINGHUIZEN - Het Koetshuis in Biddinghuizen opent begin volgende week tijdelijk haar deuren voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het is een initiatief van de rotaryclub uit het dorp. Eigenlijk zou op 1 april de sloop van Het Koetshuis beginnen.

Suydersee

Maandag 7 maart 2022

In een leegstaand winkelpand aan Het Ruim 55, naast de Action, komt een pop-up store. Klanten kunnen voor 10 euro een tas kopen en deze vullen met producten die staan uitgestald. Deze zijn belangeloos beschikbaar gesteld door de Dronter winkeliers en andere ondernemers uit Flevoland. Ook komen er grotere producten, die voor een vastgestelde waarde worden verkocht. De winkel zal draaien op vrijwilligers, de opbrengst gaat dan ook volledig naar de actie van Roos-KCB Holland BV toe.

Ichthus College

Het christelijke Ichthus College (8 maart) houdt dinsdag een actiedag voor Oekraïne. Tussen tien en twaalf uur zijn er in de aula activiteiten, waarmee de school geld inzamelt voor de actie van Roos-KCB Holland BV.

Er is die dag onder andere een après ski. „Niks verplicht, geheel vrijblijvend”, aldus de school, „Tijdens de après ski kan je met je klas lesvrije uren kopen. Hoe meer je koopt, hoe meer vrije uren. Opbrengst gaat volledig naar het goede doel.”

De Meerpaal bioscoop

Persbericht De Meerpaal: Bioscopen in heel Nederland zetten de Oekraïense film ‘Donbass’ uit 2018 op het programma. De gehele opbrengst gaat naar Giro 999 ten bate van vluchtelingen uit Oekraïne. Ook De Meerpaal doet mee aan de actie.

Deze film van regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ over overleven in oorlog. De film speelt zich af in het Oost-Oekraïense Donbass als criminale bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar op straat bevechten. Overal heerst angst, woede en argwaan. Maar wat is echt en wat is ‘fake news’?

De film is op zondag 13 maart te zien in de bioscoop van De Meerpaal om 19.15 uur.

Gemeenteraad

DRONTEN - Op verzoek van de voltallige gemeenteraad gaat de gemeente Dronten op zoek naar plekken en gebouwen die geschikt zijn voor noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. „We krijgen al veel telefoontjes van inwoners en bedrijven die opvang willen bieden”, reageerde wethouder Peter van Bergen (Leefbaar).

Dorcas

Persbericht Dorcas: De Dorcas-winkel in Dronten voert de komende weken actie voor noodhulp in Oekraïne. In de winkel kunt u bij uw aankoop een donatie doen. Het geld wordt besteed aan eerste noodhulp aan mensen op de vlucht voor het geweld. Dorcas helpt bijvoorbeeld met voedselpakketten, hygiëneproducten en slaapzakken. De organisatie doet dit in Oekraïne maar ook in buurlanden Roemenië en Moldavië, waar vluchtelingen worden opgevangen.

Dorcas werkt al 25 jaar in Oekraïne en kent daardoor de situatie goed. Ze heeft een groot netwerk opgebouwd van lokale partners. Daardoor is de organisatie in staat om snel noodhulp te verlenen. Om meer te bereiken voert Dorcas actie samen met het Christelijk Noodhulpcluster dat bestaat uit Dorcas, Kom over en Help, Tearfund, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA.

Dorcas is een christelijke organisatie voor noodhulp en internationale samenwerking. Dorcas investeert in duurzame verandering in het leven van mensen die achtergesteld zijn. Dorcas komt in actie bij armoede, uitsluiting en crisis en creëert mogelijkheden voor mensen en gemeenschappen om tot bloei te komen. Dorcas heeft verspreid over heel Nederland 42 kringloopwinkels. Duizendenvrijwilligers en donateurs dragen bij aan het werk voor mensen in nood.

Roos-KCB Holland

De firma Roos-KCB Holland BV aan de Bedrijfsweg 14 in Dronten zamelt spullen en geld in. „Wij doen zaken met Oekraïnes bedrijven en een daarvan zet hun fabriek in als opvang voor gevluchte mensen”, meldt het bedrijf op Facebook, „Zij hebben een hoop spullen nodig en hebben ons gevraagd dit in Nederland in te zamelen. En natuurlijk gaan wij dat doen! Daarom hebben wij jullie hulp nodig!”

EHBO-vereniging

De EHBO-vereniging in Dronten doneert een aantal EHBO-tassen aan Oekraïne. „Wij hebben niet voldoende materiaal over om deze helemaal te vullen”, aldus de vereniging, „Daarom willen we vragen of er mensen of bedrijven zijn die verbandmateriaal over hebben waar wij de tassen mee kunnen vullen. Alles is welkom!” Voor contact kan contact worden opgenomen met Kars Kootstra, telefoonnummer 06 - 2812 8332.

Márion Reizen

Een touringcar van Márion Reizen is onderweg naar de grens van Oekraïne. Hier worden Oekraïense kinderen opgehaald die worden opgevangen door mensen van Hervormde gemeente De Hoeksteen uit IJsselmuiden. „Voor de lange reis van de Oekraïense kinderen naar Nederland was er behoefte aan dekens, eten en drinken”, meldt het bedrijf uit Dronten, „Een razendsnelle inzamelingsactie van Rotaryclub Dronten leverde in twee uur tijd meer dan voldoende spullen op.”

PG Swifterbant

„Wereldwijd wordt er vandaag gebeden voor Oekraïne en de gevolgen van de oorlog”, aldus de Protestantse gemeente in Swifterbant. De gemeente houdt vanavond (woensdag 2 maart) om zeven uur een gebedsbijeenkomst in De Hoeksteen: „Je wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.”

Ichthuskerk

„In een onrustige week een moment om stil te worden, te bidden en een kaars aan te steken.” De Ichthuskerk aan de Roerstraat is de komende dagen geopend om te bidden: „Blijf zo kort of zo lang als je zelf wilt.” De kerk gaat donderdag om 19 uur open, zaterdag om 11:30 uur en zondag na de dienst tot 12 uur.

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 9 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 9 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 10 uur geleden