Fietsenstalling station Dronten.
Fietsenstalling station Dronten. ©maartenheijenk.nl

Kiezers willen cameratoezicht bij fietsenstallingen station, politiek is er nog niet uit

Gemeente

DRONTEN - ‘Cameratoezicht in de fietsenstallingen van station Dronten invoeren’, zo luidde één van de stellingen in de stemhulp voor de gemeenteraadsverkiezingen van Dronten. De meeste lezers zijn het ermee eens, de politieke partijen reageren verdeeld.

.

Stelling:

Cameratoezicht in de fietsenstallingen van station Dronten invoeren.

Helemaal eens42,0%
Eens23,5%
Neutraal29,0%
Oneens2,6%
Helemaal oneens2,9%
Hoe belangrijk?
Belangrijk17,3%
Gemiddeld72,0%
Niet belangrijk10,7%

.

Dit zegt de politiek:

CDA: helemaal eens

In 2018 hebben we als CDA-fractie al cameratoezicht bepleit om fietsdiefstal bij het station tegen te gaan. Als CDA zijn we van mening dat cameratoezicht uitkomst kan bieden op plekken waar regelmatig sprake is van overlast, diefstal of vernielingen.

VVD: helemaal eens

De VVD wil dat overtredingen, zoals diefstal en vernielingen, streng worden aangepakt. Cameratoezicht kan worden ingezet bij de opsporing. De VVD is ook voorstander van de uitbreiding van het aantal handhavers om overlast aan te pakken.

PvdA: eens

Als daar aanleiding toe is, vanwege diefstal of vernielingen, is de PvdA voorstander van cameratoezicht.

SP: eens

Gericht cameratoezicht op plekken waar overlast verwacht kan worden is wat ons betreft een goed middel. Fysiek toezicht houden heeft altijd de voorkeur.

Leefbaar Dronten: neutraal

Indien er aanleiding toe is. Geen angst zaaien op voorhand.

ChristenUnie: oneens

Cameratoezicht is een prima middel, maar de ChristenUnie wil het beperkt en proportioneel toepassen en inbedden in goede (privacy-)wetgeving en in een goede cyclus van beleid, uitvoering en evaluatie.

D66: oneens

D66 is terughoudend met  het gebruik van cameratoezicht, omdat dit soms een vals gevoel van veiligheid kan geven en de  privacy van de Drontenaar aantast.

GroenLinks: helemaal oneens

GroenLinks is zeer terughoudend met cameratoezicht in de openbare ruimte. Camera’s zijn een ernstige inbreuk op de privacy.  Voor ons is dat dan ook het laatste redmiddel. Wij zien op dit moment geen locaties waar cameratoezicht zou passen.

Verantwoording:

  • Een stemhulp is géén enquête. Wat de kiezers invulden, kan hooguit gezien worden als indicatie van het sentiment in de samenleving.
  • De stemhulp is anoniem. Gegevens kunnen niet herleid worden tot personen. Gebruikers waren ervan op de hoogte dat de uitkomsten per stelling gebruikt worden voor artikelen.
  • De standpunten en de toelichtingen van de politiek zijn aangeleverd door de partijen en zijn letterlijk overgenomen.
  • Het dossier ‘gemeenteraadsverkiezingen 2022’ van DeDrontenaar.nl #GRV2022