Peter Duvekot praat over de eventuele beloftes die gedaan zouden zijn.
Peter Duvekot praat over de eventuele beloftes die gedaan zouden zijn. Foto: Wouter Foppen

SP-raadsleden zouden belofte hebben gedaan om zetels terug te geven

Politiek

DRONTEN - Peter Duvekot was woensdagmiddag stellig over het voornemen van de landelijke SP om de raadszetels terug te vragen: dat gaat niet gebeuren. Maar het partijbestuur van SP zegt nu dat de raadsleden wat dat betreft een belofte hebben gedaan. Hoe zit dat?

Het bestuur, de fractie en de wethouder van SP Dronten besloten woensdag om de stekker eruit te trekken. Ze splitsen zich af, gaan verder als Dronten Sociaal en blijven verder doen wat ze deden. De landelijke tak van SP reageerde daar uiterst verbolgen op en ook een dag later staat dat statement nog overeind. “Wij vinden het een onbegrijpelijke stap die geen recht doet aan de mensen die op SP hebben gestemd”, stelt woordvoerster Sarah Dobbe nogmaals namens het partijbestuur.

Belofte?

Dat partijbestuur wil de zetels van de vertrokken SP-leden terug. Een formeel verzoek is er nog niet geweest, maar de intentie ligt er zeker. Duvekot, namens Dronten Sociaal wethouder in het college, wil niet aan dat verzoek voldoen, maar de partij stelt nu dat alle raadsleden een belofte zouden hebben gedaan om dat wel te doen. “Net als alle andere SP-raadsleden in Nederland hebben zij dat voor de verkiezingen beloofd om te doen”, meldt Dobbe.

Duvekot weet dat die belofte er ligt, maar hij weet ook dat niet alle raadsleden destijds getekend hebben. Of hij zelf getekend heeft, kan hij zich niet goed meer herinneren, maar volgens de wethouder gaat de belofte in dit geval sowieso niet op. “De afspraak waar zij aan refereren, gaat niet over dit soort gevallen. Het gaat vooral over einzelgängers, die na een conflict vertrekken. En dit gaat niet over een eenling, niet over een incidentje, maar over een heel bestuur, een fractie en een wethouder.”

Geen staus

Daarbij concludeert Duvekot dat de belofte formeel geen status heeft. “Je kunt mensen niet dwingen, we zijn als persoon gekozen en niet als partij. Het verzoek is nog niet binnen, maar als dat er wel komt, dan is dit de reactie: doen we niet.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 16 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 17 uur geleden