Jaap Kodde (links) bij het jubileumfeest van SPGF.
Jaap Kodde (links) bij het jubileumfeest van SPGF. ©maartenheijenk.nl

Paardrijden gehandicapten in het nauw: „Waar moeten we naartoe?”

Sport

DRONTEN - „Waar moeten we naartoe als de manege dicht gaat?” Voorzitter Jaap Kodde van de Stichting Paardrijden Gehandicapten Flevoland (SPGF) maakt zich ernstige zorgen over de toekomst. Voorzitter Gert Naber van de stichting Flevomanege snapt daar helemaal niets van. Hij dacht alles goed te hebben doorgesproken met Kodde.

De Flevomanege is verouderd en de stichting is daarom deze zomer gestopt met de paardrijlessen en de pensionstalling. Sindsdien staan alleen de paarden van SPGF nog aan De Zuid. De Flevomanege gaat een nieuw onderkomen bouwen aan de Wisentweg. Daar is echter geen ruimte voor stalling, ook niet voor de paarden van SPGF.

Droeve ondertoon

Paardrijden Gehandicapten vierde eerder deze maand het 45-jarig bestaan. Het was voor Jaap Kodde een feestje met een droeve ondertoon. 45 Jaar geleden sloten Flevomanege en SPGF een deal: de manege verzorgde de stalling van de paarden. In ruil mocht de manege de paarden gebruiken voor de de lessen. „Dat was vestzak - broekzak”, aldus Kodde.

In de nieuwe situatie moet SPGF haar paarden 200 meter verderop stallen bij Paardencentrum Dronten, een commercieel bedrijf. Er komt een oversteek naar de Flevomanege. Dit levert voor de stichting niet alleen extra kosten op, het betekent ook dat ze de paarden steeds moeten halen en brengen. Nog afgezien van de veiligheid vindt Jaap Kodde niet dat hij dit kan vragen van zijn vrijwilligers.

Daardoor is de toekomst volgens de SPGF-voorzitter onzeker. „We leven van dag tot dag”, treurt hij, „We zouden héél graag meedoen met de nieuwe manege. Maar dan wel in samenspraak en op basis van gelijkwaardigheid.”

Kansen benutten

Voorzitter Gert Naber van stichting Flevomanege dacht goede afspraken te hebben gemaakt in zijn bestuur, waarin ook Jaap Kodde zitting heeft. „Het wordt een ander bedrijf en daar moet je op inspelen. Je kunt niet doorgaan zoals het de afgelopen 40 jaar is gegaan”, vindt Nauta.

Momenteel verzorgen de vrijwilligers van SPGF de paarden. Volgens Naber is dat geen optie voor de toekomst: „Dan heb je zoveel vrijwilligers nodig, drie keer per dag en zeven dagen in de week… Dat is geen duurzaam model. De verzorging van paarden moet uitbesteed worden aan een ondernemer voor wie het niet uitmaakt of hij het voor 60 of voor 66 paarden doet.”

Even slikken

„We hebben als bestuur het besluit genomen dat de paarden van SPGF bij Paardencentrum Dronten worden geplaatst.” Naber beseft dat dit voor SPGF even slikken is: „Als je een vrijwilliger vraagt: wil je 200 meter met een paard lopen of wil je alles onder één dak hebben? Dan zegt hij: alles onder één dak. Maar als je naar een nieuw bedrijfsmodel gaat, moet je allemaal een beetje geven en nemen.”

De Flevomanege zegt bovendien SPGF aan alle kanten tegemoet te komen. Zo krijgt de stichting uren in de nieuwe ruimte, wordt alles rolstoelvriendelijk, komt er een opstapperron en ook een lift om op het paard te komen.”

Deur dicht

Jaap Kodde stelt dat zijn stichting in het uiterste geval op zoek moet naar een ander onderkomen. Gert Naber begrijpt daar niets van: „Wij willen graag samenwerken met de stichting Paardrijden Gehandicapten zoals we altijd gedaan hebben. Alleen verandert de situatie. We willen op de nieuwe locatie geen paarden gestald hebben. Als er geen activiteiten zijn, moet de deur dicht en het licht uit.”

Paarden stallen is voor stichting Flevomanege niet meer bespreekbaar: „Dat kàn ook niet meer als je ziet wat er gebeurt met paardenziektes en met Rhino. Voor het welzijn en de gezondheid van de paarden is het voor ons geen optie om daar permanent paarden te stallen. Daar hebben we het in het bestuur heel goed over gehad en daar zijn we het over eens.”

45 Jaar SPGF

Coloradokever
Fieldworkers uit Biddinghuizen wint Europese prijs met bestrijding van kevers 20 uur geleden
Asv Dronten kan zich plaatsen voor de nacompetitie.
Agenda zaterdag: Time Bandits, voetbal, tegelactie, kunstmarkt, kleine huisjes 21 uur geleden
Gedeputeerden Jan de Reus van Flevoland (links) bij de opening van de Roggebotbrug in 2023.
Miscommunicatie tussen provincie en project Roggebot over afsluiting Hanzeweg 21 uur geleden