Voorzitter Gert Naber van de Flevomanege en Piet Rombouts bij het slaan van de eerste paal.
Voorzitter Gert Naber van de Flevomanege en Piet Rombouts bij het slaan van de eerste paal. ©maartenheijenk.nl

Piet Rombouts is nog steeds blij met één paardensportvereniging voor drie dorpen

Sport

DRONTEN - Het was in het begin van de jaren zestig een hele strijd om in Oostelijk Flevoland tot één paardensportvereniging te komen. Alle drie de dorpen streefden naar een eigen club en een eigen manege. Piet Rombouts vond dat een slecht idee: „We hebben er lang voor moeten vechten en ik ben blij dat het gelukt is om iedereen mee te krijgen.”

Rombouts is een paardensportman in hart en nieren. „Ik heb altijd dressuur gereden, tot het niet meer mocht van de specialist vanwege mijn rug”, vertelde Rombouts gisteren bij het slaan van de eerste paal van het nieuwe hippisch centrum aan de Wisentweg, „Ik vond het altijd heel fijn om te doen.”

Roosendaal

De paardensport had hem in de oorlogsjaren de nodige afleiding geboden. Vlak na de oorlog was hij in Roosendaal oprichter en eerste voorzitter van de Rijvereniging aldaar.

Begin jaren zestig kreeg Rombouts als één van de eerste 24 agrariërs een boerderij toegewezen in wat nu de gemeente Dronten is. Vanuit zijn bedrijf aan de Oudebosweg besloot hij z’n Brabantse kunstje te herhalen: de oprichting van een paardensportvereniging.

Eerste voorzitter

Samen met de heren Gehrels en Hoornsman stond hij aan de wieg van de Flevoruiters. In 1964 werd Rombouts de eerste voorzitter. „We zijn begonnen in een directieschuur”, blikt hij terug. Later volgde de Flevomanege aan De Zuid in Dronten.

Het samenbrengen van Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant ziet hij nog steeds als een belangrijke verdienste: „Drie verenigingen was niet haalbaar. Ik heb het altijd als een zegen gezien dat er één vereniging is gekomen. Het is nu een sterke vereniging geworden en anders had je drie armlastige verenigingen gekregen.”

Meemaken

De door de oprichter zo vurig nagestreefde kracht van de vereniging komt nu tot uitdrukking in een miljoenenproject aan de Wisentweg. „Ik ben blij dat ik dit mee mag maken. Het is alleen jammer dat Gehrels en Hoornsman er niet meer bij zijn. Maar zo is het leven nu eenmaal.”

Piet Rombouts is in goede gezondheid en hoopt binnenkort zijn 99ste verjaardag te vieren: „En het zou mooi zijn als  ik het ook mag meemaken als het gebouw er straks staat.”

Flevodrome