van l. naar R. Collard jungeling, Gijs Vesseur, Carlijn Boltendal, Myrthe Dam en Danique Stoop van de Zuiderzeezwemmers uit Dronten
van l. naar R. Collard jungeling, Gijs Vesseur, Carlijn Boltendal, Myrthe Dam en Danique Stoop van de Zuiderzeezwemmers uit Dronten Foto: Raoul Aardema

Ingezonden: Brons voor zwemsters Dam en Jungeling tijdens FISEC-spelen

Sport Ingezonden

DRONTEN - Tijdens de FISEC-spelen die dit jaar gehouden werden in Klagenfurt zwommen Zuiderzeezwemmers Myrthe Dam en Collard Jungeling zich naar het podium op een individueel zwemnummer. Het eerste damesteam van Nederland, waar Myrthe Dam deel van uit maakte, wist zich ook op twee estafettenummers naar het podium te zwemmen. Tijdens het slotfeest werd Carlijn Boltendal verrast met een Fair-Play Award.

Sinds 1947 worden jaarlijks de FISEC spelen voor scholieren georganiseerd. Er zijn zo’n 20 landen aan gesloten bij de Federatie, waarvan er steeds één land de organisatie op zich neemt. Er namen deze spelen 550 scholieren/sporters uit 15 landen deel, in de leeftijd van 14 tot 17 jaar aan zes verschillende team en individuele sporten. De laatste twee jaren werden de FISEC-spelen geannuleerd, maar van 23 tot 29 juli 2022, werd het Internationale sportevenement georganiseerd in het Oostenrijkse Klagenfurt. De Zuiderzeezwemmers uit Dronten hadden 4 zwemmers voorgedragen, die allen werden geselecteerd voor het Nederlandse zwemteam, dat in totaal bestond uit 17 zwemmers. Myrthe Dam, Carlijn Boltendal, Collard Jungeling en Gijs Vesseur reisden voor een week af naar Oostenrijk. Clubgenoot Danique Stoop was gevraagd voor het coach team, zij nam zelf in 2008 deel aan de FISEC-spelen op Malta.

De zwemwedstrijd vond plaats in het 50m openluchtbad van Klagenfurt, over drie dagen verdeeld stonden er 5 sessies gepland met voorrondes, estafettes en finales. Myrthe Dam wist zich tijdens de voorrondes op de 50m vrij naar een derde plaats te zwemmen in 29.23, maar belande tijdens de finale net naast het podium. Op de 100m vrij was het wel raak ze won het brons. Collard Jungeling wist het brons te winnen op de 200m vlinder. Myrthe Dam verscheen tweemaal met het eerste damesteam aan de start voor een estafette. Op de 4x100m vrij tikten ze na een spannende strijd met het Franse team als tweede aan. Op de 4x100 wisselslag estafette, waarin ze startte op de schoolslag, waren de Oostenrijkse dames sneller en wonnen ze wederom het zilver.

Tijdens de landenwedstrijd werden zwemmers die niet werden geselecteerd voor hun landenteam, samengevoegd tot een internationaal team, Gijs Vesseur kwam hiermee uit op de 4x50m vrij en behaalde met zijn team een derde plaats. Carlijn Boltendal behaalde als één van de jongsten bij de dames mooie klasseringen, zowel op de 50 als de 200m rug werd ze heel netjes vijfde. Collard Jungeling behaalde in de Finale van de 100m vlinder een vijfde plaats. Gijs Vesseur scoorde zijn hoogste klassering voor de individuele nummers op de 50m vlinder waar hij zevende werd.

In totaal won het Nederlandse zwemteam 4x goud, 7x zilver en 10x brons. De dames werden derde in het landenklassement en de heren vierde, prachtige resultaten. De zwemmers zijn een geweldige leuke internationale sport ervaring rijker en tijdens het slotfeest werd onder andere Carlijn Boltendal, voor haar bijzonder sociale en hulpvaardige gedrag richting mede sporters gedurende het toernooi, verrast met een Fair-Play Award.

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 5 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 5 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 6 uur geleden