Roelof Siepel - wethouder ChristenUnie
Roelof Siepel - wethouder ChristenUnie ©maartenheijenk.nl

Geen twijfels dat Swifterbant-zuid er uiteindelijk komt: „Elk probleem is oplosbaar”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Verschillende gemeenteraadsleden vragen zich af of er ooit een nieuwbouwwijk Swiferbant-zuid komt. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) heeft die twijfels niet: „Die nieuwe wijk gaat er komen! En hij komt er op een manier, waarbij we recht doen aan alle belangen.”

De gemeentebestuurder reageerde daarmee op onder anderen Suzanne Stoop. „Ik maak me zorgen”, zei de PvdA’er, „Het is nog maar de vraag of er überhaupt woningbouw mogelijk is in dit plangebied.” Paul Vermast van GroenLinks deelde die zorgen: „Je vraagt je zo zoetjesaan af of een wijk op deze locatie en in deze vorm wel realistisch is.”

Overlast

De twijfels zijn ingegeven door de overlast, die de toekomstige bewoners ondervinden van de boeren in de omgeving. Peter Duvekot van de SP vermoedde dat daarvoor het hele plan op de schop moet.

Een heel nieuw plan kost volgens de wethouder zes maanden extra: „En dat is niet onze ambitie.” Volgens hem is dat ook helemaal niet nodig: „Want elk probleem is oplosbaar. Of je zet de huizen op een andere plek neer, of je gaat met ondernemers in gesprek.”

Liever goed

De wethouder wilde de gemeenteraad vóór de zomer een nieuw bestemmingsplan aanbieden: „Inclusief het kostenverhaal.” Vanwege de zomervakantie behandelt de gemeenteraad het dan pas in september. Daarom stelde Paul Vermast voor om Siepel tot augustus de tijd te geven. „Liever goed dan snel.”

Roelof Siepel aanvaardde dat aanbod. Hij beloofde de ambities van een mooie woonwijk vast te houden: „Daar gaan we echt alles aan doen.”

Grondpolitiek

D66 plaatste vraagtekens bij de grondpolitiek. Lazise Hillebregt toonde zich ontstemd over het laten vervallen van de claim op de grond door de wethouder: „Want dat was niet aan u.” Het leidt er volgens de democraten toe dat de gemeente haar regierol kwijtraakt. Hillebregt is bang dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de wijk: „Ik heb niet direct goede hoop dat het goed komt.”

Roelof Siepel antwoordde dat er nog geen besluit is genomen over de grondpolitiek. Daarover gaat de gemeente in gesprek met de eigenaar, akkerbouwbedrijf Dijkveld Stol. Om zijn onderhandelingspositie niet te verzwakken, wilde hij alleen achter gesloten deuren iets zeggen over dat gesprek.

Swifterbant-zuid

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden