Jan Griekspoort: ,,Niet blijven hangen in negativiteit."
Jan Griekspoort: ,,Niet blijven hangen in negativiteit." ©maartenheijenk.nl

Dorpsvisie moet leiden tot positieve flow Swifterbant: „Wij laten niet meer los!”

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Het ráákt mij als ik oudere mensen spreek, die met tranen in de ogen vertellen dat ze weg moeten uit het dorp omdat er voor hen geen huisvesting is. Dit zijn nota bene de mensen die ons dorp hebben opgebouwd en hebben grootgemaakt, die veel hebben gedaan voor het dorp! En nu is er voor die mensen geen plek meer…”

Jan Griekspoor maakt deel uit van de groep Ons Swifterbant, die bezig is met het opstellen van een ‘dorpsvisie’. Hij roept zijn dorpsgenoten op om aan dat proces mee te doen. Dat kan door een online enquête in te vullen en door de komende week deel te nemen aan één van de vijf themamarkten.

Schade beperken

Waarom komt er een dorpsvisie voor Swifterbant? De aanleiding was het besluit van de gemeenteraad over de komst van de Lidl naar Dronten-west, anderhalf jaar geleden. Er was bezorgdheid over de consequenties voor het winkelcentrum in Swifterbant. De raad besloot daarop dat er een visie moest komen om de schade voor het dorp te beperken.

Wat Jan Griekspoor betreft is het hard nodig dat die visie er komt: „En dit is het moment om daarvoor stappen te zetten. De wind staat goed, er is behoefte aan huizen, er is geld, er zijn investeerders. Er is iets positiefs aan het ontstaan in het dorp, we hebben momentum en dat moeten we vasthouden!”

Niet somberen

Terugkijken en somberen over wat er in het verleden mis is gegaan, daar voelt Griekspoor niets voor: „Natuurlijk, er is vaak niet goed geluisterd naar geluiden uit het dorp.” Swifterbant-zuid en het MFC zijn voorbeelden. „Dat zijn projecten waarvoor je niet meteen de vlag kunt uitsteken.”

„Aan de andere kant: je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. We moeten niet blijven hangen in negativiteit. Ik vind dat het we nu positief moeten aanvliegen.”

Wat wil Swifterbant?

Swifterbant legt in de dorpsvisie vast wat de komende tien jaar belangrijk is voor het dorp. Jan Griekspoor vindt het goed dat dit beleid door het dorp zelf wordt geschreven en niet in het gemeentehuis: „Het gaat er om: wat wil Swifterbant? Daar is Dorpsbelangen actief mee en daarvoor hebben we de kernvisiegroep Ons Swifterbant samengesteld. Het dorp is in die groep breed vertegenwoordigd: van jong tot heel oud.”

De enquête van Ons Swifterbant is al meer dan 400 keer ingevuld. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat inwoners wonen belangrijk vinden, vooral woningen voor jongeren en ouderen. Daarnaast springen welzijn en sport eruit. Griekspoor is blij met die respons, maar hoopt dat nog meer dorpsgenoten hun mening kenbaar maken. Dat kan tot 20 mei. „Dít is de gelegenheid om mee te praten over de toekomst van je dorp.”

Niet vrijblijvend

Ons Swifterbant gaat aan de hand van de enquête en de themamarkten kijken wat de grootste gemene deler is: „En misschien moeten we ook wel keuzes maken.” Rond de zomer is de visie klaar.

„Daarna begint het pas, want het mag geen vrijblijvende visie worden”, roept Jan Griekspoor, „Wij steken er tijd en energie in, wij zorgen voor de inbreng uit het dorp. Daarna móét het opgepakt worden, móét de gemeente er iets mee doen om de inwoners perspectief te bieden.”

„Ik denk dat er kansen liggen. Met onze insteek en de betrokkenheid van de mensen moet er nu écht wat gebeuren”, besluit Griekspoor, „Ik vertrouw erop dat we in een positieve flow komen. Wij laten in ieder geval niet meer los!”

.

Themamarkten

De groep Ons Swifterbant roept de inwoners op zich aan te melden voor de online themamarkten:

 • Welzijn en voorzieningen: ma. 10 mei, 19 uur.
 • Economie: ma. 10 mei, 20:30 uur.
 • Groen en klimaat: di. 11 mei, 19:00 uur
 • Bereikbaarheid: di. 11 mei, 20:30 uur
 • Wonen: wo. 12 mei, 19:00 uur

.

Dorpsvisie Swifterbant

.

Kerngroep ‘Ons Swifterbant’

 • Geert Kruizinga
 • Dennis Geenevasen
 • Joyce Rienks
 • Lisa Stoevelaar
 • Wim Koper
 • Hester Vroegop
 • Pieter Franken
 • Jan Griekspoor
 • Sandra Nobel
 • Martin Veldwijk
Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 8 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 9 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 9 uur geleden