De 50+ Fietsclub met links initiatiefnemer Frans Wientjes.
De 50+ Fietsclub met links initiatiefnemer Frans Wientjes. ©maartenheijenk.nl

Frans start 50+ Fietsclub in Swifterbant: „Op de stoel zitten, dat kan ik niet”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Frans Wientjes heeft onlangs de 50+ Fietsclub opgericht. De 80-jarige inwoner van Swifterbant praat erover met een brede glimlach. „Ja, ik vind dit mooi”, erkent hij, „Vanwege het in beweging zijn en de gezelligheid met elkaar. Ik sport al mijn hele leven en ik ben geen persoon om op de stoel te blijven zitten, dat kan ik niet. Vandaar dat ik hiermee begonnen ben.”

Frans geeft al vele decennia sportlessen. In zijn vorige woonplaats IJsselstein leidde hij 45 jaar lang sportclubs, waaronder 29 jaar een door hem zelf in het leven geroepen club voor verstandelijk gehandicapten. Het was dan ook logisch dat hij na zijn verhuizing naar Swifterbant hier een sportclub startte.

Hartinfarct

Wientjes’ ‘fitgroep’ voor vijftig-plussers kwam iedere week bij elkaar in de gymzaal aan de Noordhoren. Corona gooide vorig jaar roet in het eten en tot overmaat van ramp kwam daar ook nog eens een hartinfarct van de initiatiefnemer overheen.

Met zijn gezondheid gaat het inmiddels weer redelijk goed, vertelt hij: „Al moet ik wel uitkijken en kan ik niet meer de dingen doen die ik graag wil, zoals sporten. Want lesgeven alleen vind ik niet voldoende, ik wil ook meedoen. Als het kon liep ik altijd voorop.” Het betekende het einde van de fitgroep: „Want het was een beetje mijn sportclub.”

Fietsclub

„Nu ik niet meer mag lesgeven, blijft er nog maar één ding over en dat is fietsen. Dat mag ik nog wel en daarom ben ik begonnen met deze fietsclub”, legt hij uit, „Want ik heb altijd gezegd: als laatste wil ik nog een keer een fietsclub. Daarnaast waren er twee andere redenen: men vroeg erom en de gemeente Dronten wil graag dat 55-plussers actief zijn.”

De club bestaat nu uit 12 à 14 mensen. Zij komen iedere woensdagmorgen om tien uur bij elkaar bij de gymzaal voor een rondje van rond de 30 kilometer. De meeste fietsers maakten deel uit van de ‘oude’ fitgroep. Daarnaast meldt zich zo nu en dan een nieuwkomer: „Na een artikeltje op de website van DeDrontenaar.nl belden er alweer een paar mensen of ze mee mogen doen.”

Elektrische fiets

De club is bedoeld voor elektrische fietsen. „We rijden gemiddeld zo’n 18 kilometer per uur. Dat kan iedereen bijhouden. En als er iemand is die wat langzamer rijdt, dan gaan we gewoon wat langzamer. Samen uit, samen thuis.”

Frans Wientjes probeert elke keer een andere route te vinden: „Dat deed ik in de gymzaal ook: ik zal nooit twee keer dezelfde les geven.” Wel beseft hij dat het aantal routes rond Swifterbant beperkt is: „Maar we proberen het toch iedere keer nèt wat anders te doen. En je kunt natuurlijk een rondje ook andersom rijden…”

Helm

Dragen de deelnemers een helm? „Ik adviseer het iedereen wel, maar eerlijk is eerlijk: op deze fiets draag ik zelf niet altijd een helm”, antwoordt Wientjes beschaamd, „Stom natuurlijk, maar het is zo.” Overigens verwacht hij dat een fietshelm over niet al te lange tijd wettelijk verplicht wordt: „Kennelijk hebben we die dwang nodig.”

De fietsclub heeft inmiddels ook een sponsor. „De fietsenzaak hier in Swifterbant wilde wat voor ons doen. Wij dachten aan een shirtje of een hesje, maar dat vond hij niks. Hij wilde ook de andere winkeliers mee laten profiteren. En nu mogen we één keer in de veertien dagen naar De Meiden en daar krijgen we gratis gebak bij de koffie.”

Informatie

  • Belangstellenden mogen altijd bellen met Frans Wientjes: tel. 06 2497 8828.

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 9 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 10 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 10 uur geleden