Rob van der Schans - D66
Rob van der Schans - D66 ©maartenheijenk.nl

Swifterbant verkiest het dorpse boven een treinstation: “Nuchter en realistisch”

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Het is een niet al te hoogdravend en nuchter stuk”, zei Rob van der Schans (D66) over de dorpsvisie voor Swifterbant. Volgens hem straalt de visie uit dat de inwoners het goed hebben in Swifterbant, maar zit er ook een kritische noot in. Net als alle andere fracties was Van der Schans blij met de visie: „Het is een prachtig instrument, ik wil de inwoners van Swifterbant hiermee feliciteren.”

Een ‘kernteam’ met inwoners van Swifterbant heeft in opdracht van de gemeente Dronten een toekomstbeeld voor het dorp geschreven. Deze dorpsvisie is onlangs overhandigd aan wethouder Irene Korting. B en W hebben het stuk ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De raadsleden zijn unaniem enthousiast, zo bleek de afgelopen week.

Wethouder Korting deelt dat enthousiasme. Ze vertelde dat er in gesprekken met de inwoners van het dorp hele grote en ambitieuze droombeelden naar voren kwamen, maar dat het uiteindelijke plan inderdaad ‘realistisch en nuchter’ is.

Geen treinstation

Als voorbeeld noemde de wethouder de wens van een treinstation. Voordat de gemeente met zo’n voornemen naar ProRail kan, moet het dorp flink groeien. En aangezien de inwoners tegelijkertijd het dorpse karakter willen behouden, heeft het station de definitieve visie niet gehaald.

De dorpsvisie is een initiatief van Suzanne Stoop. Zij kwam met het voorstel toen de raad besloot de Lidl in Dronten-west te laten doorgaan, ondanks bezwaren vanuit Swifterbant. Het PvdA-raadslid is zó enthousiast over het resultaat, dat ze aan de wethouder vroeg: „Wanneer begint u met de dorpsvisie voor Biddinghuizen en Dronten?”

Stilgestaan

Het proces om te komen tot de dorpsvisie heeft volgens Irene Korting veel losgemaakt: „Het is een leerzaam proces geweest. Partijen zijn met elkaar in gesprek geraakt. Inwoners hadden het gevoel dat Swifterbant de afgelopen 15 jaar stil heeft gestaan in de aandacht die ze van de gemeente kregen. Onze opdracht is nu: hoe kunnen we die zorg met elkaar wegnemen?”

VVD’er Paul Zuurendonk noemde de opstellers van de visie ‘ambassadeurs’. „Het maakt niet uit welke naam je ze geeft, het zijn waardevolle spelers voor de toekomst van Swifterbant”, reageerde de wethouder.

Betrokkenheid

Over de toekomstige betrokkenheid van die ambassadeurs hoeft de gemeente niet in te zitten, zo bleek uit de reactie van Sandra Nobel van de vereniging van Dorpsbelangen. Zij kondigde aan dat de leden van het kernteam betrokken blijven bij de onderwerpen waar zij in het kader van de dorpsvisie zijn ingedoken. Dat zijn onderwerpen als onderwijs, sport of de groei van het dorp.

De belangrijkste vraag voor de raad is: wat gaan we nu precies met deze dorpsvisie doen? „We moeten dit document er altijd bijpakken voordat we beginnen te schrijven aan plannen voor het dorp. Dat moeten we ook bij de medewerkers van de gemeente tussen de oren zien te krijgen”, vond Irene Korting.

Willemien Wever van het CDA: „De inwoners van Swifterbant zeggen nu: het is aan de politiek. Politiek, maak het waar! Die handschoen moeten wij oppakken.”

Dorpsvisie Swifterbant

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 5 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 6 uur geleden