Siert Jan Lap, CDA
Siert Jan Lap, CDA ©maartenheijenk.nl

Spoeddebat over Swifterbant-zuid en wethouder: „Als ik in zijn schoenen stond…”

Algemeen

DRONTEN - Verschillende fracties in de gemeenteraad willen een spoeddebat over Swifterbant-zuid en de positie van wethouder Roelof Siepel. Het is onzeker of dat debat er komt. Partijen twijfelen vooral of het bijdraagt aan de door hen gewenste voortgang van de nieuwbouwwijk. Duidelijk is wel dat er in de volle breedte van de raad ongenoegen bestaat over de handelwijze van de wethouder in dit dossier.

Nadat er al heel veel mis ging rond Swifterbant-zuid, kwam dit weekeinde naar buiten dat de wethouder speelde met het plan voor een zogenaamd voorbereidingsbesluit. Daarbij wilde hij de hele omgeving van de wijk ‘op slot’ zetten. Het heeft inmiddels geleid tot een lokale politieke crisis.

VVD-fractievoorzitter Remco de Maaijer zag dat voorbereidingsbesluit vanaf het begin helemaal niet zitten. De grootste fractie in de raad heeft echter nog geen besluit genomen over al dan niet een spoeddebat. Ook over de positie van de wethouder laat De Maaijer zich niet uit: „Dat moet ik eerst in mijn fractie bespreken.”

Machtsmiddel

De één na grootste fractie, het CDA, twijfelt of een spoeddebat het juiste middel is. „Swifterbant-zuid dreigt helemaal vast te lopen. Als het debat dáár over gaat, staan wij er positief tegenover”, zegt Siert Jan Lap.

Wel neemt Lap afstand van wat er de afgelopen periode is gebeurd rond de wijk: „Een voorbereidingsbesluit halverwege een traject inzetten om je gelijk te krijgen… zo ga je niet om met wat volgens mij een machtsmiddel is.”

Wikken en wegen

Als het gaat om de positie van de wethouder zegt de CDA’er: „De grote vraag is: waar is Swifterbant-zuid mee gediend? De wethouder heeft al een aantal fouten gemaakt en eigenlijk hoop ik dat hij z’n eigen functioneren kritisch beschouwt en daarover zijn eigen conclusie trekt. Is dat niet het geval, dan moeten wij wikken en wegen waar Swifterbant-zuid mee geholpen is.”

Lap richt zijn pijlen niet op Siepel alleen: „Eigenlijk wil ik tegen het hele college zeggen: wat hebben jullie hier met elkaar een zootje van gemaakt! Helaas maakt Siepel het alleen maar erger door in DeDrontenaar.nl te zeggen dat hij het voorbereidingsbesluit helemaal niet overwogen heeft. Hij overwoog het wél. Volgens mij verdraait hij de feiten een klein beetje.”

De mooiste wijk

Ook Lazise Hillebregt van D66 stelt het belang van Swifterbant voorop. Zij vindt dat het spoeddebat er sowieso moet komen, al staat dat bij Hillebregt los van het vertrouwen in de wethouder: „Natuurlijk kan het niet anders dan dat je daarover nadenkt. De stappen die de wethouder zet, dat kan gewoon niet. Maar waar het om gaat is: de mooiste wijk van heel de gemeente Dronten zou hier in Swifterbant komen. En er zijn inmiddels zoveel mitsen en maren, dat je je afvraagt: wat helpt hier nog?”

D66 ziet in de gebeurtenissen rond de nieuwbouwwijk een tendens bij B en W: „Ons beklag is: hoe vaak moeten we het nog zeggen? Ik zou bijna willen zeggen: denk even na voordat je iets doet! Dat klinkt onaardig, maar het zou wel helpen.”

Pijnpunt

Suzanne Stoop (PvdA) is één van de raadsleden die peilt of er een basis is voor een spoeddebat. Ze wil het alleen doorzetten als er brede steun is: „Want we willen vooral recht doen aan Swifterbant. Er is voor zo’n debat geen gemakkelijk eindpunt. Je kunt niet zeggen: als de wethouder weg gaat, is dat goed voor Swifterbant. Dus ik begrijp het dat partijen het er moeilijk mee hebben.”

SP’er Peter Duvekot benadrukt dat hij geen klachten heeft over Roelof Siepel: „Maar in dit dossier heeft hij te veel steken laten vallen. Als ik hem was - en dan zeg ik het heel netjes - zou ik mij heel erg beraden over mijn positie. Als ik in zijn schoenen stond, zou ik niet weten hoe ik hier nog uit moest komen.”

Stuitend

Paul Vermast van GroenLinks was in juni al heel boos over het plan voor een voorbereidingsbesluit: „Eerder die avond had de procesbegeleider juist gezegd dat ze open en transparant met de bedrijven in die omgeving in gesprek was. Als je dan aan de andere kant bezig bent om die agrariërs te blokkeren, dan vind ik dat stuitend.”

„Wat ons betreft heeft de wethouder een gigantisch probleem”, vervolgt het GroenLinks-raadslid, „Ik acht een motie van wantrouwen zeer goed mogelijk.”

Swifterbant-zuid

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 10 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 10 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 11 uur geleden