Gerrit Jan Veldhoen - ChristenUnie
Gerrit Jan Veldhoen - ChristenUnie ©maartenheijenk.nl

Alvast een halve wijk bouwen in Swifterbant of eerst alle problemen oplossen?

Swifterbant

SWIFTERBANT - De ‘regeringspartijen’ in de gemeenteraad liggen hopeloos overhoop met de oppositie over nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. VVD, ChristenUnie en Leefbaar willen vaart maken met de eerste helft van de wijk: de dure woningen ver weg van de herrie aan de Biddingweg. De oppositie is bang met een halve woonwijk te blijven zitten en wil eerst oplossingen voor het goedkopere deel.

Het belangrijkste probleem voor de nieuwe wijk is de geluidsoverlast van een waterpomp van akkerbouwer Ten Cate aan de Biddingweg. Wethouder Roelof Siepel struikelde erover. Zijn opvolger Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) denkt dat het allemaal wel goed komt.

Rabobank betaalt

Veldhoen zegt dat het probleem van de nieuwe stal aan Biddingweg 13 al is opgelost en hij denkt er met Ten Cate wel uit te komen. Bouwfonds Project Development is  de eigenaar van de grond en volgens de nieuwe wethouder gaat deze dochter van de Rabobank de oplossing voor de lawaaierige waterpomp betalen.

De wethouder denkt dat de raad begin maart het bestemmingsplan kan vaststellen. Hij hoopt dan een oplossing te hebben gevonden voor de waterpomp. Zo niet, dan wordt het plan voor het gedeelte aan de kant van de Biddingweg later uitgewerkt.

Vóór de verkiezingen

Er is de coalitie veel aan gelegen dat er vóór de verkiezingen op 16 maart iets gebeurt. Paul Gach (VVD), Michel Degenhardt (ChristenUnie) en Jan Ammerlaan (Leefbaar) vinden daarom dat wethouder Veldhoen de gang er in moet houden. Ammerlaan klaagde over de oppositie: „Dat gepraat van jullie… Julie blíjven maar bezig.”

Gach stelde dat de oppositie de zaak wil vertragen: „Laten we begin maart eindelijk eens een keer het bestemmingsplan vaststellen. Na twintig jaar wachten op nieuwe woningen moeten we in Swifterbant eindelijk eens bouwen.”

Dit gerommel…

Snelheid wil iedereen. „Maar die snelheid leidt ertoe dat hele dossier opnieuw kan knallen”, waarschuwde Peter Duvekot van de SP. Willemien Wever van het CDA wees erop dat het misschien nog jaren duurt voordat er duidelijkheid komt over de mogelijkheden aan de kant van de Biddingweg. Paul Vermast (GroenLinks): „Laten we het één keer goed doen, écht goed doen. Dit gerommel de hele tijd…”

Suzanne Stoop (PvdA) constateerde dat B en W eerst streefden naar een aantrekkelijk woon- en leefklimaat in de nieuwe wijk. Het woord ‘aantrekkelijk’ is nu in de gemeentelijke stukken vervangen door ‘acceptabel’: „Amehoela. Ik wil een aantrekkelijke woonwijk voor Swifterbant. We hebben het afgelopen half jaar toch niet voor jan lul zitten vergaderen? De wethouder is toch niet voor niets vertrokken? Ik ben er boos om, ik vind het ongehoord.”

Garanties

„Welke garanties hebben we van de ontwikkelaar dat hij ook de rest van de wijk tot een goed einde brengt?”, vroeg Rob van der Schans van D66, „Ik maak me daar echt zorgen over. Ik vind het bijzonder dat er nu gezegd wordt: we gaan even flink gas geven.”

De ‘regeringspartijen’ waren onvermurwbaar en bleven voorstander van het in tweeën geknipte bestemmingsplan. Rob van der Schans van D66 houdt zijn hart vast: „Ik voorzie - en ik hoop niet dat ik gelijk krijg - dat fase 1 wordt gerealiseerd, want dat is winstgevend. Fase 2 kan niet uit. En dan gaan we óf beknibbelen op het plan óf we nemen afscheid van elkaar. Ik wil de garantie van het college dat we niet dat scenario inrollen.”

.


Het overzicht van de geluidsoverlast van Ten Cate (rechts) in de zomermaanden.

Swifterbant-zuid