Gerrit Jan Veldhoen - ChristenUnie
Gerrit Jan Veldhoen - ChristenUnie ©maartenheijenk.nl

Rabobank en gemeente starten bouw in Swifterbant-zuid ver bij de herrie vandaan

Swifterbant


SWIFTERBANT - De grond van nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid is eigendom van Bouwfonds Project Development (BPD), een 100% dochter van de Rabobank. Samen met de gemeente heeft BPD besloten zo snel mogelijk te gaan bouwen in het gedeelte van de nieuwbouwwijk ’t verst bij de herrie van Biddingweg 11 vandaan.

De gemeente liet deze zomer haar drie jaar durende optie op de grond van Swifterbant-zuid verlopen. Op dat moment was BPD er als de kippen bij om de grond van akkerbouwer Dijkveld te kopen. BPD heeft inmiddels laten weten dat ze samen met de gemeente het oorspronkelijke plan wil uitvoeren.

Geluidsoverlast

Dat oorspronkelijke plan voor de nieuwbouwwijk liep spaak vanwege de geluidsoverlast van Biddingweg 11 en een nieuwe stal op nummer 13. Het gedoe rond de wijk leidde tot het opstappen van wethouder Roelof Siepel. Diens opvolger Gerrit Jan Veldhoen heeft de wijk in tweeën geknipt.

Het deel ’t verst van Biddingweg 11 en 13 wordt nu als eerste ontwikkeld. Daarbij gaat het om 450 van de 700 woningen. Het gemeentebestuur wil het bestemmingsplan van dit deel zo snel mogelijk vaststellen, zodat de woningbouw kan beginnen. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad het bestemmingsplan in februari 2022 vaststelt.

Maatregelen

De gemeente gaat daarna pas het deel aan de kant van de Biddingweg uitwerken. Daarbij moet overlast zoveel mogelijk worden voorkomen. B en W denken daarbij aan een groenzone, het verplaatsen van de woningen en geluidwerende maatregelen. Ook hoopt de gemeente in overleg met de beide boeren de overlast bij de bron te kunnen aanpakken.

Het gemeentebestuur wil de raad tegelijk met het nieuwe bestemmingsplan ook het definitieve plan aanbieden voor de herinrichting van de Biddingweg en Bisonweg. De Biddingweg moet een 50-kilometerweg worden en daarvoor zijn verschillende aanpassingen nodig.

Aanvankelijk was het de bedoeling om ook de aanpak van de Spelwijk meteen mee te nemen. Om de snelheid er voor Swifterbant-zuid in te houden, moet deze wijk nu eventjes wachten.

Update

Ma. 15 nov. 2021, 09:39 uur: De gemeente Dronten benadrukt dat Spelwijk niet op de lange baan wordt geschoven. B en W schrijven aan de gemeenteraad: ,,Mogelijk is dat, om de snelheid er in te houden, voor de revitalisering van Spelwijk een afzonderlijke procedure wordt doorlopen.”

Swifterbant-zuid