Vliegveld Lelystad
Vliegveld Lelystad maartenheijenk.nl

Wethouder zit niet in over geluidsoverlast Lelystad Airport in Swifterbant-zuid

Swifterbant

SWIFTERBANT - De nieuwe rekenregels over geluidsoverlast zijn volgens wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) niet relevant voor de plannen van nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. De opening van Lelystad Airport kan volgens hem geen roet in het eten gooien: „Want de aanvragen voor Lelystad zijn nog niet formeel ingediend.”

De nieuwe wijk van Swifterbant krijgt te maken met geluid van alle kanten. Ondanks het optimisme van de wethouder zijn de problemen met de ventilatoren en waterpomp van akkerbouwer Ten Cate nog niet opgelost, er komen windturbines vlakbij de wijk en het is de vraag of het verkeer op de verbrede Biddingweg zich aan de nieuwe maximumsnelheid van 50 km/uur gaat houden.

Daar kan ook het vliegverkeer van Lelystad Airport nog bij komen. Staatssecretaris Steven van Weyenberg (D66) van Infrastructuur en Waterstaat stuurde vorige week een brief naar de Tweede Kamer over de nieuwe rekenregels voor geluidsoverlast. Daarin wordt gesproken over ‘cumulatie van geluid’ en in een bijlage bij die brief werd Swifterbant-zuid expliciet genoemd.

Bezorgdheid

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de gevolgen voor de nieuwbouwwijk en heeft er vragen over gesteld aan B en W. Wethouder Veldhoen deelt die bezorgdheid niet. Hij vertelt dat de brief van de minister niet relevant is voor het bestemmingsplan Swifterbant-zuid. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad dit bestemmingsplan begin maart vaststelt.

„Wij zullen er wel iets van moeten vinden”, zegt de wethouder verder over de brief van de staatssecretaris, „En de algemene opvatting is dat wij in Dronten geen last van Lelystad Airport willen hebben bij onze woningbouwplannen.”

Brief van staatssecretaris

Swifterbant-zuid