Paul Zuurendonk (VVD)
Paul Zuurendonk (VVD) ©maartenheijenk.nl

Swifterbant-zuid komt er ondanks gemor van links: „Bouwen, dat is mijn devies”

Swifterbant

SWIFTERBANT - De kleine fracties van GroenLinks, SP en PvdA zijn het er nog niet mee eens. Maar een grote meerderheid van de gemeenteraad gaat op 3 maart vóór de plannen voor nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid stemmen. „Bouwen, dat is mijn devies”, zo besloot Rob van der Schans van D66 vanavond de discussie.

Naast alle al bestaande hindernissen bij de nieuwbouwwijk kwam er de afgelopen week een extra probleem boven tafel: het waterschap heeft ontraden om watergangen te graven. In plaats daarvan komen er zogenaamde ‘wadi’s’ ofwel groene greppels. Dat is in het gemeentehuis al bijna een jaar bekend, maar de gemeenteraad kreeg het vandaag pas te horen. „En dat geeft te denken”, zuchtte CDA’er Willemien Wever.

De waterhuishouding leidde niet tot veel discussie. Dat gold ook voor de locatie van de paardenweides, die alleen door Peter Duvekot van de SP ter sprake werd gebracht. „We kunnen er heel lang over praten, maar die gaan overlast veroorzaken”, herhaalde hij.

Teringherrie

Meer discussie was er over geluid. GroenLinks-fractievoorzitter Paul Vermast verwacht dat de bewoners straks in hun tuin in de ‘teringherrie’ zitten van de bedrijven aan de Biddingweg en van Lelystad Airport. Hij erkende dat het geluid volgens de berekeningen binnen de normen blijft: „Maar die normen zijn wat we minimaal acceptabel vinden in dit land.”

Paul Zuurendonk omschreef praten over herrie als ‘framing’: „Als je binnen de normen zit, zit je niet in de herrie, dan hoor je geluid.” Vermast sprak schamper over huizen met geluidsdove gevels. Zuurendonk: „Als er een huis is met een dove gevel en mijn dochter kan er in? Morgen! Bouwen!”

Ten Cate

Suzanne Stoop (PvdA) bracht de geluidsoverlast van akkerbouwer Ten Cate aan de Biddingweg ter sprake. Volgens wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) ligt er een aanbod om diens waterpomp en ventilatoren te vervangen op kosten van de projectontwikkelaar. Er liggen overeenkomsten met de ondernemers van Biddingweg 11 en 13 en als die vóór 3 maart ondertekend zijn, kan het bestemmingsplan vastgesteld worden, zo zei hij.

Eén van de twee contracten met Ten Cate hoeft formeel niet eens ondertekend te worden, omdat de waterpomp niet aan de geluidsnormen voldoet. Als de ondernemer de nieuwe waterpomp niet accepteert, móet hij die geluidsoverlast terugbrengen.

PvdA. SP en GroenLinks eisen echter dat ook die tweede overeenkomst voor 3 maart ondertekend moet zijn. Zij wijzen erop dat het bedrijf anders in de toekomst niet mag uitbreiden en dat vinden ze niet acceptabel.

Doorpakken

Na alle discussies van het afgelopen jaar maakten de coalitiepartijen VVD, Leefbaar en ChristenUnie vanavond niet al te veel woorden meer vuil aan de plannen voor Swifterbant-zuid. Gesteund door D66 willen zij doorpakken. CDA-raadslid Willemien Wever had nog wel wat vragen, maar ook zij kiest voor snelheid.

De drie linkse partijen kondigden aan tijdens de raadsvergadering van 3 maart tegen te spartelen. „Want ik ben diep, diep teleurgesteld als ik zie wat er op tafel ligt”, treurde Vermast. „We doen de inwoners tekort als we nu dit besluit nemen”, vond Duvekot. „We doen zóveel consessies dat ik er geen vertrouwen meer in heb dat het een mooie woonwijk wordt”, vulde Stoop aan.

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) zat zich op te vreten. „Ik ben blij en trots dat we deze stap kunnen zetten”, zo vatte hij de opvatting van de overgrote meerderheid van de raad samen.

Swifterbant-zuid