Afbeelding
Foto: Eigen foto

Verdwijnen buurtpunten uit Dronten? Dwangsom van 500 euro per 48 uur

Swifterbant

SWIFTERBANT – Iedereen kent het: je wacht op een pakketje, gaat toch even snel een boodschap halen en ja hoor, de bezorger komt precies op dat moment langs. Hoe makkelijk is het dan om een buurtpunt bij een buurtgenoot te hebben waar je dat pakketje op kunt halen? Maar als het aan de gemeente Dronten ligt, verdwijnen die punten uit het straatbeeld. Althans, daar lijkt het op. 

De familie Bel is in Swifterbant ruim drie jaar geleden zo’n buurtpunt begonnen, eentje waar vele buren maar wat graag gebruik van maken. Maar de gemeente denkt anders over de hele situatie. Op 21 februari begint het met een waarschuwing vanwege parkeeroverlast, begin juni volgt er een brief waarin staat dat het buurtpunt zo snel mogelijk moet sluiten. “Er staat een dwangsom op van 500 euro per 48 uur, met een maximum van 5000 euro”, vertelt Kim Bel.

De familie dient al voor de tweede brief een bezwaar van meerdere A4’tjes in, maar lang blijft het aan de kant van de gemeente Dronten muisstil. Met de bezwaren van de familie wordt weinig tot niets gedaan, tot afgelopen week. Dan besluit de gemeente toch dat het goed is om het gesprek met de familie Bel aan te gaan. Op vragen van DeDrontenaar.nl wil de gemeente niet reageren, omdat er naar aanleiding van de correspondentie dus een vervolggesprek gepland wordt. Wel wordt er nog aangegeven dat een buurtpunt in strijd is met het bestemmingsplan.

Dat laatste is inderdaad aangegeven, zo weet ook Bel. “Er geldt een bestemmingsplan woongebieden Dronten en daarin staat dat je een bedrijf aan huis mag beginnen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo mag een Bed & Breakfast, een dagbesteding, een sportmedisch centrum en een kinderopvang, maar wat wij doen mag blijkbaar niet. Alleen omdat wij wat pakketjes voor buurtgenoten aannemen en uitdelen… De gemeente heeft zo’n mooie slogan; Dronten Geeft Je De Ruimte. Nou, dat geldt niet voor ons.”

Draagvlak

Dat er draagvlak voor de buurtpunten is, blijkt wel uit een petitie die de familie Bel is gestart. Er zijn op dit moment al 700 handtekeningen opgehaald, waaronder de buren van de familie. Maar of deze mensen hun pakketjes bij een buurtpunt op kunnen blijven halen, is de grote vraag.

!