Winkelcentrum Suydersee.
Winkelcentrum Suydersee. ©maartenheijenk.nl

Dronter bedrijven vallen nog niet om: „Maar we kunnen niet achter de deur kijken”

Zakelijk

DRONTEN - „We zien dat nog niet heel veel faillissementen”, zegt wethouder Irene Korting (VVD) over de coronacrisis. Het neemt niet weg dat zij in Dronten veel ondernemers spreekt die het moeilijk hebben. „En we kunnen natuurlijk niet achter de deur van de ondernemer kijken”, voegt burgemeester Jean Paul Gebben eraan toe.

Op de vraag waarover hij zich in de coronatijd de meeste zorgen maakt, wijst de burgemeester op de economie: „Ik zie dat er ondernemers zijn die het water echt aan de lippen hebben staan. Ik heb erg te doen met ondernemers die vechten voor elke stuiver die ze kunnen verdienen.”

Gebben beseft dat ook andere sectoren het moeilijk hebben: „Maar die vallen doorgaans niet om.”

Toename van de zorgen

Irene Korting hoorde tijdens de eerste coronagolf nog veel positieve geluiden en zag dat de economie nadien aantrok. „De laatste weken zie je een toename van de zorgen. Ik merk dat bedrijven andere vragen stellen, dat ze steeds creatiever zoeken naar oplossingen om toch een product aan de man te brengen. Ik maak me daar zorgen over, ook over de effecten op de werkgelegenheid.

De wethouder is blij dat er nog niet veel faillissementen zijn: „Maar we moeten ook verder kijken. Ik denk dat we pas over drie of vier maanden de effecten kunnen zien van de huidige maatregelen.”

Creatief zijn

Korting heeft veel telefonisch contact met ondernemers: „Ook ons team economische zaken belt met bedrijven om te kijken wat we kunnen doen. Voor nu zitten we echt in de fase van: hoe helpen we bedrijven om creatief te zijn en het hoofd boven water te houden.”

De gemeente kijkt daarbij samen met bedrijven naar de subsidieregelingen: „En ook proberen we maatwerk te leveren.” Als voorbeelden noemt ze de ruimere openingstijden voor supermarkten op zondagen en de extra mogelijkheden voor ondernemers om te laden en lossen voor thuisbezorgen.

„Veel gesprekken met ondernemers zijn niet prettig. Het is een buitengewoon onzekere en lastige situatie, maar er is nog wel altijd een energie om te zoeken: hoe kunnen we het in deze moeilijke situatie toch samen oplossen. Een mooi voorbeeld is Suydersee. Die zijn nu bezig om met elkaar het online shoppen veel sterker neer te zetten met kennissessies voor ondernemers.”