Coronatest
Coronatest fernando zhiminaicela

Iedere Drontenaar kan zich laten testen. Maar wie krijgen allemaal jouw gegevens?

Algemeen

DRONTEN - Iedere Drontenaar van 12 jaar en ouder kan zich vanaf de komende week één, twee of drie keer laten testen op corona. Dit zogenaamde ‘grootschalig testen’ is onderdeel van een landelijke proef. Er zijn tientallen partijen bij betrokken. Krijgen al die instanties straks jouw persoonlijke testresultaten in handen? Hoe zit het met de privacy?

De overheden doen het voorkomen alsof het bij de proef in Dronten alleen om de testbereidheid gaat. Ofwel: hoeveel procent van de inwoners laat zich één, twee of drie keer testen? Maar het kan toch niet dat een proef, die honderdduizenden euro’s kost, slechts drie getallen oplevert? DeDrontenaar.nl beantwoordt met hulp van de gemeente Dronten een aantal vragen.

Welke partijen zijn er allemaal betrokken bij het grootschalig testen?

GGD Flevoland, de landelijke GGD-en, het ministerie van Volksgezondheid, verschillende universiteiten, het RIVM en vele lokale organisaties, waaronder de coalitie ZamenEen.

Wie van al die partijen krijgen de individuele testresultaten?

Volgens de gemeente gaan jouw persoonlijke testresultaten alleen naar de GGD. Voor de GGD is dit een onderdeel van het normale dagelijkse werk in de bestrijding van het coronavirus. „Andere partijen krijgen dit niet te zien”, verzekert de gemeente.

Dus buiten de GGD krijgt niemand te zien wie er positief en negatief zijn?

Zo zwart-wit is het ook weer niet. Als je positief getest wordt, krijgt ZamenEen jouw contactgegevens. ZamenEen is de lokale coalitie tegen eenzaamheid in Dronten. Wel voegt de gemeente er meteen aan toe dat ZamenEen jouw gegevens alleen krijgt als je daar zelf toestemming voor geeft.

In ZamenEen werken heel veel organisaties samen, waaronder bedrijven. Het kan toch niet zo zijn dat de kapper en de supermarkt in Dronten straks precies weten wie er positief getest zijn?

Wim Lanphen van ZamenEen weet niet wat hij hoort als we hem die vraag voorleggen. „Natuurlijk krijgen wij de testresultaten niet. Dag màg helemaal niet. Wie zegt dat? De gemeente? Daar klopt niets van!”

Als het ministerie, het RIVM, de gemeente en de universiteiten niet de gegevens per persoon krijgen, wat krijgen ze dan wel? Hoe worden de testresultaten uitgesplitst?

Er wordt in ieder geval een uitsplitsing gemaakt naar leeftijd, waarbij er wordt gesproken over ‘grote leeftijdsgroepen’. Ook wordt er gekeken naar verschillen tussen mannen en vrouwen.

En hoe zit het met data op adresniveau?

„Er wordt nooit gerapporteerd op straat- of adresniveau”, belooft de gemeente. Wel wordt er een uitsplitsing gemaakt naar woonplaats en vermoedelijk ook naar wijk. Het betreft dan de zeven wijken uit de statistieken van het CBS: Dronten-west, Dronten-noord, Dronten-midden, Dronten-zuid, buitengebied, Biddinghuizen en Swifterbant. „Dit gaat dus nog steeds over grote aantallen mensen”, voegt de gemeente daar ter geruststelling aan toe, „En mochten er relatief weinig besmettingen zijn, dan is rapportage op wijkniveau misschien niet mogelijk.”

Woorden als ‘vermoedelijk’ en ‘misschien’ geven weinig zekerheid. Waarom wordt de privacy niet keihard gegarandeerd? De gemeente Dronten heeft een uitgebreide website over het grootschalig testen. We vinden daar geen letter over privacy.

De eerlijk reactie op de opmerking over de website is, dat er geen bewuste afweging aan ten grondslag ligt. „Maar bedankt voor de tip!”, zegt de woordvoerster van de gemeente. Ze doet de toezegging dat de website op korte termijn wordt aangevuld met een hoofdstuk privacy.

Grootschalig testen