De veelbesproken rotonde bij Reaal Dronten.
De veelbesproken rotonde bij Reaal Dronten. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Annemiek in de piepzak over rotonde bij Reaal: „Pas op, er komt een auto aan!”

Algemeen

DRONTEN - Veel ouders van kinderen in Dronten-west maken zich zorgen over de verkeerssituatie op de rotonde bij Reaal. „Tot nu toe gaat het iedere keer goed, maar het kan ook een keer helemaal verkeerd aflopen”, vreest Annemiek van Ginkel, die een noodkreet plaatste op Facebook.

Het alarm van Van Ginkel lijkt te worden opgepakt door de politiek. Waar CDA-wethouder Nico Verlaan enkele jaren geleden zei dat er niets aan de hand was, heeft VVD-wethouder Irene Korting nu aangekondigd de proef op de som te nemen.

„Als de basisscholen beginnen is het daar hartstikke druk”, weet Annemiek van Ginkel, „Veel automobilisten rijden er heel hard. Ik heb mijn eigen kinderen binnen één maand al drie keer moeten terugfluiten. Dan moet je roepen: pas op, er komt een auto aan! Daarom had ik echt het gevoel dat ik hier iets mee moest doen.”

Veel te hard

Volgens Annemiek is de situatie alleen op de weg vanaf de basisscholen veilig. Daar ligt vlak voor de rotonde een drempel en remmen de auto’s af. „Vanaf de andere drie kanten rijden ze heel hard, vooral het verkeer dat vanaf de richting van de hogeschool komt. Dat is een rechte weg en er ligt geen enkele drempel.”

Ze heeft één keer gezien dat iemand op de rotonde werd aangereden: „Dat is gelukkig goedgekomen, maar bij mijn eigen kinderen is het dus al een paar keer bijna misgegaan. Ik heb een kindercoaching-praktijk en daar kwam laatst een leerling helemaal trillend binnen van de schrik omdat ze bijna was aangereden. En sinds ik een berichtje op Facebook heb geplaatst, krijg ik heel veel reacties van ouders die zich ook zorgen maken en die zeggen: het ging bij ons ook maar net goed.”

Ontzettend bezorgd

„Als ouder ben ik ontzettend bezorgd. Al zit mijn oudste zoon in groep 8, ik ga nog steeds met hem naar school. Ik vertrouw hèm wel, maar veel automobilisten niet”, vervolgt ze, „Ik vind het echt bizar dat auto’s er zó hard rijden, terwijl ze weten dat het een kinderrijke buurt is, dat de scholen daar zitten en dat het er enorm druk is.”

Annemiek van Ginkel ervaart dat veel automobilisten denken dat ze voorrang hebben: „Vorige week gebaarde mijn man naar een automobilist dat hij wat rustiger aan moest doen. Toen ging het raampje naar beneden en zei hij: ik heb hier voorrang hoor! Dat baart je zorgen.”

Drempels, palen of borden

Wat ziet ze als oplossing? „Die drempel aan de ene kant vind ik heel goed. Aan de drie andere kanten zou je ook drempels, grote palen of felgele borden kunnen plaatsen om het verkeer erop te wijzen dat het een drukke oversteekplaats is voor schoolgaande kinderen.”

Vanwege alle reacties op haar Facebook-bericht heeft ook de politiek het probleem opgepakt. Vier jaar geleden deden Jaap Kodde (VVD) en Roelf Raterink (PvdA) dat al, maar wuifde wethouder Verlaan alle bezwaren weg. Zijn opvolger Irene Korting heeft inmiddels gebeld met Annemiek van Ginkel. „Dat vond ik heel fijn.” De wethouder kondigde aan dat ze binnenkort de situatie op de fiets gaat verkennen.

Annemiek heeft de indruk dat verschillende instanties haar signaal ter harte nemen: „Vier jaar geleden is er niets mee gedaan, dus ik vind het fijn dat er nu serieus naar gekeken wordt. Het blijkt een grote zorg te zijn van veel ouders, het lééft in deze buurt en daar mòet je dan als gemeente aandacht aan besteden.”

Rotonde Reaal

.


Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 10 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 10 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 11 uur geleden