De rotonde in Dronten-west.
De rotonde in Dronten-west. ©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Drontonde

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

Dronten telt veel rotondes. Cabaretier Bert Visscher noemde Dronten in een van zijn optredens in De Meerpaal ooit gekscherend Drontonde.

Ik vind de rotondes in Dronten vaak schijnveilig. Als automobilist krijg ik pijn in mijn nek om alle fietsers die links en rechts de rotonde oprijden te vermijden. En als fietser erger ik mij aan automobilisten die met de voet op het gaspedaal toch nog even kans zien voorlangs te scheuren.

Een aantal rotondes heeft ook zebrapaden voor voetgangers. Duidelijk voor alle weggebruikers: hier hebben voetgangers voorrang. Maar er zijn ook rotondes waar voetgangers op het fietspad moeten oversteken. Deze voetgangers zijn vaak in de veronderstelling - om net als fietsers - op de rotonde voorrang te hebben. Dat is dus niet zo. Als de automobilist een rotonde nadert en er is geen zebrapad, dan moet de voetganger de automobilist voor laten gaan. Wil een automobilist de rotonde verlaten, en de voetganger niet, dan moet de voetganger voorgelaten worden. Hoe verwarrend kan dit zijn voor zowel voetganger als automobilist.

Ik ben een voorstander van rotondes. Hoe meer, hoe beter. Maar het moet en kan veiliger. Een mooie opdracht voor de gemeente: veilige rotondes met éénrichtingsverkeer voor fietsers, zebrapaden voor voetgangers en snelheidsbeperkende verkeersdrempels.

Dubbel en Dwars Dronten