Afbeelding
©maartenheijenk.nl

COLUMN | Over gekonkelfoes in het gemeentehuis en een Gebbendoctrine

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

Peter Duvekot van de SP sprak donderdag in de gemeenteraad over een bestuurscultuur bij de gemeente Dronten, een cultuur waarbij inwoners en ondernemers worden dwarsgezeten en gemanipuleerd. Niemand reageerde. Ach, het is Peter weer… Toch legde Suzanne Stoop (PvdA) in diezelfde vergadering haarfijn een voorbeeld van die bestuurscultuur bloot.

Wat was er gebeurd? Een boer aan de Biddingweg wil een nieuwe stal bouwen. Dat is niet een beslissing die een ondernemer op een achternamiddag neemt. Hij volgt keurig alle kostbare en langdurige procedures en krijgt zijn vergunning.

Op het allerlaatste moment valt het iemand in het gemeentehuis op dat die stal de nieuwe wijk Swifterbant-zuid in de weg zit. En dan begint het gekonkelfoes. De verleende vergunning wordt niet gepubliceerd. „Reden was om te bezien of hier indien nodig nog iets aan te doen was”, zegt wethouder Roelof Siepel (zie video).

Dus een ondernemer voldoet aan alle eisen. Maar omdat het even niet uitkomt, zet de gemeente de vergunning ‘on hold’ (citaat Siepel). Wie weet staat er nog ergens een regeltje op basis waarvan de vergunning alsnog geweigerd kan worden. Om de jurist rustig zijn werk te laten doen, publiceert de gemeente de vergunning niet. Vervolgens wordt-ie alsnog gepubliceerd en vervolgens wordt hij weer weggehaald (zie de foto’s hieronder).

Is dat nou allemaal zo erg? Het doorgaan van een wijk met 700 woningen is toch belangrijker dan die ene stal? Ja, dat is erg! Als een stal jou niet uitkomt, dan ga je met die ondernemer in gesprek: kunnen we hier nog iets aan doen? Je probeert in ieder geval niet de regels naar jouw hand te zetten.

Zoiets is niet alleen kwalijk in dit ene geval. Iets soortgelijks kan iedere burger overkomen als hij een bouwvergunning, een kiespas, een uitkering of een rijbewijs aanvraagt. Je hebt recht op jouw rijbewijs, maar iemand in het gemeentehuis vindt jou een gevaar op de weg. Dan ga je in gesprek: is het nou wel verstandig om te gaan rijden? Staat de burger in zijn recht, dan ga je in ieder geval niet een uitweg zoeken om hem tòch zijn rijbewijs te weigeren.

In het geval van de stal kun je het van wethouder Siepel nog begrijpen. Die had misschien last van tunnelvisie vanwege zijn betrokkenheid bij Swifterbant-zuid. Maar ook wethouder Van Amerongen was erbij betrokken. Die gaat over de vergunningen. En ook burgemeester Gebben was erbij betrokken, want die gaat over de communicatie en dus de gemeentepagina.

Als niet één, niet twee, maar drie collegeleden het goed vinden, dan kun je met recht spreken van een bestuurscultuur. Misschien zelfs van een Gebbendoctrine.

.

Wethouder Siepel in de gemeenteraad:


Gemeentenieuws in de papieren krant van 7 april:


.

‘Hetzelfde’ gemeentenieuws, maar dan online (de Biddingweg staat er opeens bij):

.

De online-editie van ‘hetzelfde’ gemeentenieuws zoals die nu op de gemeentelijke website staat (de Biddingweg is er weer uitgehaald):