Hans Dorreboom
Hans Dorreboom eigen foto

Dubbel en Dwars Dronten | Het kan verkeren

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

Wij wonen dit jaar 25 jaar in Dronten. Komend uit de volle Randstad was Dronten voor ons een verademing. In alle opzichten nog een dorp. Postkantoor, banken en de meeste winkels waren tussen de middag gesloten. Wandelende voorbijgangers, ook jongeren, groetten elkaar. En vrienden bij ons op bezoek roemden de rust en stilte.

Maar tijden veranderen en dat is maar goed ook. En alles is betrekkelijk. Ten opzichte van wonen in de Randstad is wonen in Dronten nog steeds een verademing. Maar het dorpse is er in de loop van de tijd wel echt af.

Ook Dronten is opgenomen in de vaart der volken. En ook de verzakelijking is in de omgang nu meer de norm.

Bij de oplevering van de eerste woningen in Dronten-West eind jaren negentig was het gebruikelijk dat betrokken ambtenaren ook in de nieuwbouwwijk hun gezicht lieten zien. Zo kon het gebeuren dat mijn buurman een ambtenaar aansprak over een aan te leggen doorlopend voetpad naar de oprit van zijn woning. Ter plekke werd het probleem opgelost: het voetpad werd vervangen door een plantsoen. Nu, bijna vijfentwintig jaar later krijgen de huidige bewoners naast dit plantsoen een schrijven van Handhaving dat ze schuldig zijn aan ‘landjepik’.

Zo zie je maar in 25 jaar: het kan verkeren.

Dubbel en Dwars Dronten

.

Oneigenlijk grondgebruik

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 17 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 18 uur geleden