Afbeelding
eigen foto

Polderleven in Beeld | De grijze cellen zijn uit het straatbeeld verdwenen

Algemeen

(door stichting Geschiedschrijving Dronten)

Een foto uit de beginjaren van Dronten. De katholieke kerk en toren zijn nog in aanbouw. De Meerpaal is nog niet gebouwd. Toch gaat deze bijdrage niet over de al of nog niet aanwezige gebouwen. Ze gaat over een erop voorkomend detail. Om precies te zijn over de in het midden van de foto staande grijze telefooncel van de PTT (Posterijen, Telegrafie en Telefonie).

Dat er soms wachtrijen voor stonden, is nu moeilijk meer voor te stellen. Maar in 1970 had nog maar 45 procent van de bevolking telefoon. Het veelal zwarte toestel was toen nog geen consumentending. Het was meer bestemd voor het zakelijk verkeer. Pas in het midden van de jaren zeventig veranderde dat. Toen kon je zelfs toestellen in de modieuze kleur oranje kopen.

Daar ze toen en ook daarna voorzien waren van draaischijven, heeft – zelfs na de vervanging door drukknoppen – tot het excuus geleid: „Sorry, dan heb ik een verkeerd nummer gedraaid.” Deze verontschuldiging heeft zich net zo hardnekkig weten te handhaven als de opmerking ‘verkeerd verbonden’, die nog herinnert aan het tijdperk dat de telefonie in haar kinderschoenen stond.

De grijze cellen zijn in Dronten uit het straatbeeld verdwenen, evenals de groene opvolgers van de KPN. Met de komst van de mobiel heeft immers iedereen zijn eigen ‘telefooncel’ binnen handbereik gekregen.

Polderleven in Beeld