Jan Ammerlaan, Leefbaar Dronten.
Jan Ammerlaan, Leefbaar Dronten. ©maartenheijenk.nl

„We moeten nu weer snel terug naar de inhoud, naar Swifterbant”

Gemeente

DRONTEN - Het vertrek van wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) komt voor geen van de fractievoorzitters in de gemeenteraad als een verrassing. De meesten spreken hun lof uit over wat hij voor Dronten heeft gedaan, maar vinden zijn ontslag onvermijdelijk. Ook hoopt iedereen dat de voortgang van Swifterbant-zuid er niet door in gevaar komt.

Jan Ammerlaan
Leefbaar Dronten
„Het is heel vervelend dat zijn positie door Swifterbant-zuid in gevaar is gekomen. Dat gun je niemand. Hij heeft zijn stinkende best gedaan, maar er is inderdaad van alles mis gegaan en op een gegeven moment wordt je positie dan onhoudbaar. Ik vind het knap dat hij deze stap durft te zetten. We moeten nu weer snel terug naar de inhoud, naar Swifterbant. En dan hoop ik dat, als Roelof Siepel er over twee jaar op terugkijkt, het toch nog ergens goed voor is geweest.”

Lazise Hillebregt
D66

„Het lijkt mij in alle eerlijkheid een verstandige beslissing en eigenlijk ook onvermijdelijk. Ik denk dat hij goed heeft aangevoeld dat het vertrouwen snel afbrokkelde en ik snap dat hij een spoeddebat niet afwacht. Daar heb ik begrip voor. De vraag is nu wel: hoe gaan we zo snel mogelijk de goede dingen doen voor Swifterbant-zuid? Daarin moeten we stappen zetten.”

Paul Vermast
GroenLinks

„Een wethouder wegsturen is zelden de echte oplossing van een probleem. Maar soms wordt het onvermijdelijk als er te veel mis blijft gaan. Er zit vooral ambtelijk een probleem bij de afdeling ruimtelijke ontwikkeling. Hier moet op zo kort mogelijke termijn een onafhankelijk onderzoek naar worden gedaan. Wethouder Siepel heeft een aantal ingewikkelde en langslepende dossiers weten los te trekken. Wij bedanken hem voor zijn tomeloze inzet.”

Peter Duvekot
SP

„Je vervalt snel in cliché’s, maar ik vind het ontzettend sneu voor Roelof. Het is voor hem een persoonlijk drama. Ik vind wel dat dit ook te wijten is aan het aantal dossiers dat hij op z’n bordje heeft gekregen: ik geef het je te doen... Hij heeft het op veel punten goed gedaan en ik heb hem hoog zitten. Toch is dit een heel verstandig besluit, want dit dossier kon hij nooit meer tot een goed einde brengen.”

Remco de Maaijer
VVD

„Voor mij kwam het als een verrassing. Ik zat te wachten op de stukken over hoe we de klus in Swifterbant-zuid zouden klaren. Hij hoefde wat mij betreft niet weg. Natuurlijk zijn er in dit dossier fouten gemaakt, maar wij wilden vooral kijken hoe we het goed kunnen doen voor Swifterbant-zuid. Het is niet zomaar een onderwerp en ik schat in dat hij het alleen wilde doen als er een brede steun was in de raad. En een paar fracties hebben kenbaar gemaakt dat die steun er bij hen niet meer was.”

Siert Jan Lap
CDA

„Het is niet helemaal een verrassing, maar het kon niet anders en ik ben blij dat hij tot dit inzicht is gekomen. Al is het natuurlijk wel een persoonlijk drama. Voor ons als politiek geldt: hoe nu verder? Want de problemen liggen er nog steeds rond Swifterbant-zuid. Ik vind ook dat het hele college wat te verwijten valt, dus wij horen als CDA heel graag hoe het college hier naar kijkt en hoe ze het verder willen oppakken.”

Suzanne Stoop
PvdA

„De situatie werd heel pijnlijk en voor ons als raad onhoudbaar. Het gaat om vertrouwen en dat was wat ons betreft weg. Het is goed dat hij nu zelf die conclusie heeft getrokken. De wethouder wilde de voortgang in Swifterbant-zuid houden en is daardoor op bepaalde punten niet zorgvuldig genoeg geweest. Het levert nu vertraging op, maar ik hou hoop dat het goedkomt met Swifterbant.”

Swifterbant-zuid