Afbeelding
eigen foto Ichthus College

Ichthus College in Dronten pakt flink uit bij ‘Dag van de Franse Taal’

Algemeen

DRONTEN - Het christelijke Ichthus College in Dronten hield gisteren de Dag van de Franse Taal. De school doet dit al sinds 2014, maar pakte deze keer flink uit.

Persbericht Ichthus College:

Een bijzondere dag bij het Ichthus College in Dronten, donderdag 11 november. Daar werd de traditionele Dag van de Franse Taal geopend door de landelijke organisatie ‘la Table Ronde pour le Français’. Eersteklas-leerlingen zongen massaal La Ballade des gens heureux, leerlingen maakten Franse lekkernijen en gastouders gaven workshops. 

Elke tweede donderdag van november wordt sinds 2014 De Franse Dag van de Taal georganiseerd. „Engels is verplicht, Duits en Frans bungelen er vaak een beetje bij”, vertelt René de Brouwer, docent Frans en ‘spreekstalmeester’. 

„De dag is bedoeld om niet alleen de taal, maar ook de cultuur en de geschiedenis van Frankrijk en de Franstalige wereld te promoten bij de leerlingen.” En dat lukt vrij aardig. „Vorig jaar hebben we ook uitgepakt tijdens de Dag van de Franse Taal, en je merkt dat Frans daardoor meer gaat leven. Leerlingen begroeten je: Bonjour,  Comment ça va; het gaat niet alleen meer om het je, tu, il, passé composé, maar de algemene interesse is gewekt.”

Het Ichthus College pakt het dit jaar groots aan. Het komt dan ook goed uit dat René niet alleen docent is, maar ook zijn sporen heeft verdiend in de entertainment business; hij weet dingen te regelen. „De ambassadeur van Bosnië en Herzegovina geeft als afgevaardigde van de Groep van Franstalige Ambassadeurs  samen met een delegatie van ‘la Tabel Ronde pour le Français’ het startsein voor de landelijke dag. Ze worden ontvangen door een groot koor van eersteklassers, die ‘la ballade de gens heureux’ zingen onder begeleiding van de muziekdocent.”

Docent Frans Jetty Gunster staat verkleed als Romeinse soldaat uit Asterix en Obelix achter een kraam met Franse lekkernijen. „De leerlingen hebben van alles gemaakt: Franse taarten, crème brûlée en meringues, en het gaat erin als koek! Ik geniet ervan hoe leerlingen toestromen. De Franse taal en cultuur leven vandaag!” Marijn en Imke uit 3 vwo zijn hotesses d’acceuil. „Wij heten de gasten als gastvrouw welkom in het Frans. Verder komen we ook nog niet. Maar we denken wel dat we Frans kiezen volgend jaar, het is een prachtige taal. Ik denk dat leerlingen door zo’n dag als vandaag geïnteresseerder raken en bewuster gaan kiezen.”

Eén van de thema’s van de dag is ‘bandes dessinées’: docent Joris Bakhuis leert de leerlingen striptekenen. „Strips en Frankrijk hebben veel met elkaar te maken”, legt leerling Anne uit 1 vwo uit. „Asterix en Obelix komen er vandaan en de aanslag op Charlie Hebdo en zijn collega’s heeft de Franse strips ook op de kaart gezet.”

Ze leert veel van de Dag van de Franse Taal. „Ook van de cultuur en de geschiedenis. Ik heb een compilatie geschilderd van onder andere de Franse revolutie en Napoleon.” Ouders zijn eveneens bij de dag betrokken. Zoals Peter Berends, wiens zoon en dochter op het Ichthus College zitten. „Ik hou me bezig met verhuur en verkoop van onroerend goed in Zuid-Frankrijk. Ik wil de leerlingen meegeven hoe belangrijk het is dat je de taal goed kent. Dan hoef je over die basis niet meer na te denken, zodat je je volkomen op de (zakelijke) inhoud kunt richten.”

Teamleider René Terhaerd gaf tijdens het welkomstwoord aan hoe belangrijk het is dat je meerdere talen en culturen kent. „Het is heel belangrijk om onze buurlanden te leren kennen, want waar je meer van weet, heb je vaak meer begrip voor. En met meer begrip en respect voor elkaar, wordt de wereld een stuk mooier.”

De ambassadeur bedankte vervolgens de leerlingen voor het mooie optreden en benadrukte dat de Franse taal hen verder kan helpen in hun carrière. „Als jullie kiezen voor Frans, hoor je bij een groep van 300 miljoen mensen die Frans spreken. Het is de mooiste taal van de wereld.” Hij bedankte het Ichthus College voor het organiseren van deze dag.

Ook Anièce Lawniczak, coördinatrice van de landelijke organisatie ‘la Table Ronde pour le Français’, was blij met de manier waarop het Ichthus College de Dag van de Franse Taal heeft vormgegeven. „Inmiddels doet bijna twee derde van alle scholen in Nederland mee aan de dag en dat aantal groeit nog steeds. Het is geweldig om in Dronten te zijn en om te zien hoe de Franse taal hier leeft en hoe gedreven de docenten zijn. Super hoe de school deze Dag van de Franse taal heeft opgepakt. Het was een heel fijn welkom.”


Eigen foto’s Ichthus College