Marjan Wijnholds-Dost in haar atelier: „Ik vergeet alles om me heen.”
Marjan Wijnholds-Dost in haar atelier: „Ik vergeet alles om me heen.” Sandra Gordijn

Kunstcollectief Dronten | Voor Marjan Wijnholds-Dost is schilderen totale ontspanning

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Voor Marjan Wijnholds-Dost is schilderen totale ontspanning: „Ik vergeet alles om me heen en ga helemaal op in m’n schilderij. Kijk ik naar de grootsheid van de natuur, een vlinder of een vogel, een mooi gevormde boom of bloem, dan word ik blij. Dat wil ik graag vastleggen op een schilderij, zodat anderen er ook van kunnen genieten.”

Marjan tekent van kinds af aan en vindt dat een heerlijke manier om rustig bezig te zijn. Vanaf haar veertiende speelde ze in een drumband en kwam tekenen op de achtergrond te staan. Op haar zestiende verjaardag kreeg ze een cursus tekenen cadeau. Hoewel ze het heel leuk vond om te doen, ging ze er niet mee door. Toch vond ze creatief bezig zijn altijd heel leuk. 

Poppen

In 1988 begon ze met het maken van porseleinen replica poppen, later ook unica poppen, zoals bijvoorbeeld aan de hand van foto’s van haar kinderen. Daarvoor volgde ze een cursus poppen boetseren en mallen maken. Ze had een porseleinoventje en maakte koppen, armen en benen van porselein. Die beschilderde ze zelf.

De lijfjes maakte ze van draad en stoffen. Dan ben je er nog niet, want je hebt ook pruiken nodig, kleding, kettinkjes, schoenen, wat al niet. Ze maakte het allemaal zelf en deed mee aan allerlei beurzen, tot in de Ahoy in Rotterdam toe.

Schilderen

In 2004 stopte ze met poppen maken. Het verlangen bleef om weer te gaan tekenen en misschien wel schilderen. Schilderen zit in de familie. Een oom is kunstschilder. Na z’n pensioen begon haar vader met olieverf, twee zussen schilderden ook, de een met olieverf en de ander met aquarel.

Hoewel ze alle drie autodidact waren, adviseerde Marjan’s vader haar les te nemen. Dat deed ze. In 2004 ging ze bij het CKV in Dronten op les. Het eerste jaar vond ze het waardevolst omdat alle technieken aan bod kwamen, te beginnen met potlood en eindigend met olieverf. 

Vrije Academie

Via een open dag kwam ze terecht bij de Vrije Academie in Nunspeet. Tot 2020 heeft ze daar les gehad van een klassiek geschoolde leraar. Die vond het heel belangrijk dat alles klopte: anatomie, licht en schaduw, kleuren. Marjan leerde er veel. Voor het certificaat dat ze aan de Vrije Academie behaalde, verrichtte ze enorm veel studie naar klassieke schilderkunst. 

Maar… dan je eigen stijl vinden. Dat lukt steeds beter. „Meestal schilder ik met olieverf op doek, maar ik vind het ook leuk om verschillende technieken te gebruiken zoals pastelkrijt of inkt. Een enkele keer werk ik met acryl of gemengde techniek.”

Kunstcollectief Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.