De autocrossers kijken uit naar de Koningscross.
De autocrossers kijken uit naar de Koningscross. eigen foto The Flintstones

Koningsdag: Vlaghijsen, muziek, autocross, Flevotruckerstour, sport en spel

Algemeen

DRONTEN - Na een onderbreking van twee jaar wordt er op woensdag 27 april weer Koningsdag gevierd. De evenementenstichtingen STADronten, De IJsvogel (Biddinghuizen) en De Klokbeker (Swifterbant) hebben samen met anderen een uitgebreid programma opgesteld:

Autocross

Autocrossvereniging De Flintstones bestaat 50 jaar en is blij dat er weer een Koningscross gehouden kan worden. „Dat de coureurs het crossen gemist hebben werd meteen duidelijk tijdens de inschrijving: binnen één week was de Koningscross al voor 90% vol”, aldus de vereniging.

Op het Van Werven Circuit aan de Biddingringweg in Biddinghuizen staan vanaf tien uur zo’n 250 auto’s aan de start in elf verschillende klassen. De finales zijn rond vier uur. De Flintstones rekenen op veel publiek: „Want deze dag is een aanrader voor iedereen die van spanning en spektakel houdt.”

Biddinghuizen

In Biddinghuizen beginnen de festiviteiten om negen uur op Het Plein met het hijsen van de vlag in het bijzijn van burgemeester Jean Paul Gebben. Maris Sonores speelt het Wilhelmus.

Aansluitend vertrekt vanaf Het Plein de versierde fietsoptocht voor kinderen voor een route door het dorp. Een jury beloont de kinderen met de mooiste creaties. De toer eindigt op Het Plein met een verrassing voor de deelnemers.

Van acht tot één uur is er een vrijmarkt rondom het winkelcentrum. Voor de rest van de middag heeft De IJsvogel niets georganiseerd: „Want de afgelopen jaren zagen we dat veel Biddinghuizenaren ’s middags activiteiten buiten het dorp opzoeken.”

Dronten

In Dronten zijn ’s ochtends de vaste activiteiten, zoals de vrijmarkt in Suydersee en het officiële deel met het vlaghijsen door de burgemeester op het Meerpaalplein. Voor de allerkleinsten zijn er in diverse wijken activiteiten georganiseerd.

Ook is er een versierde stratenwedstijd waar alle straten van de gemeente Dronten aan mee kunnen doen. De mooiste versierde straat krijgt een prijs. STADronten organiseert dit samen met de gemeente Dronten.

In Suydersee en op het Meerpaalplein zijn tussen 12 en 5 uur tal van activiteiten, zoals sport en spel op het Meerpaalplein voor de iets oudere kinderen en de volwassenen. Voor hen is er een klimwiek en zij worden uitgedaagd bij de klim- en stormbaan van Zwaan Buitensport. Op de base jump kunnen de bezoekers een vrije val van drie meter maken. Daarnaast is er een clownsglijbaan van 7 meter hoog en een springkussen.

Er treedt een ballonnenartiest op en er worden lekkernijen uitgedeeld. Ook de Flevo-Scouts verzorgen activiteit op het Meerpaalplein. Rond 14:00 uur is er een bingo in De Meerpaal.

De oude-tractorenvereniging afdeling Flevoland is aanwezig. Hun trekkers staan opgesteld op De Rede en gaan ook in colonne door het dorp.

Gedurende de hele dag is er muziek. Harmonie De Eendracht start ’s morgens rond het vlaghijsen. Het Piratenkoor treedt op bij de fontein. Discotheek Thunderbolt staat op de Kop van het Ruim. Op het Havenplein bij Moellies zijn doorlopend artiesten te bewonderen. Joy4All verzorgd diverse dansoptredens. En onder de luifel van De Meerpaal is ook nog een podium met vele artiesten. 

Flevotruckerstour

De Flevotruckerstour is weer terug. Er rijdt er een colonne van circa 80 vrachtwagens door Dronten en de polder met passagiers met een beperking. „Een dag waar de passagiers een heel jaar naar uitkijken”, aldus STADronten.

De Flevotruckerstour vertrekt rond 9.15 uur vanaf het Meerpaalplein. Ze zijn rond 14:10 uur terug in Dronten om nog even langs De Rede te rijden en hun oorverdovend getoeter te laten horen.

Swifterbant

Het programma begint om 9:15 uur met de reveille en het hijsen van de vlag. Van tien tot twee uur zijn er springkussens en spelletjes op De Greente. Daar zijn ook sport- en dansdemonstraties en er start een puzzelspeurtocht. Tegelijkertijd is er een vrijmarkt bij de winkels. Om half elf start de optocht met versierde fietsen.