Treinen van en naar Dronten rijden weer: ‘Zelfs spoor vervangen’

Algemeen

DRONTEN - Alle testen zijn geslaagd, sinds zondagochtend rijden er weer treinen op de Hanzelijn tussen Dronten en Lelystad. Maandenlang werd er gewerkt aan herstel van onder andere de bovenleiding, ook zijn er stukken spoor vervangen. 

De problemen op de Hanzelijn ontstonden in september na een kortsluiting, waardoor een hoogspanningskabel op de bovenleiding terecht kwam. Dat was weer het gevolg van de grote stroomproblemen die op die dag ontstonden. Harro Homan, regiodirecteur ProRail, blikt op de site van zijn werkgever terug op de werkzaamheden aan de Hanzelijn. “Het herstel heeft plaatsgevonden op een traject van zeven kilometer. Van kabels tot onze veiligheidssystemen, overal was er schade. De opgave om dat te repareren, zonder voorbereidingstijd en in tijden van materiaal- en personeelstekorten, was groot. Dat het in dit tijdsbestek gelukt is, dat is fantastisch nieuws.”

Er werd bijna 100 kilometer aan kabels vervangen, zowel boven als onder de grond. “Relaiskasten, een belangrijk onderdeel voor de spoorbeveiliging, zijn naar de fabrikant gegaan om te repareren en te testen. En zelfs stukken spoor zijn vervangen, waar de bovenleiding op het spoor terecht is gekomen”, weet Homan. 

Gemis

Afgelopen zaterdag reden de eerste treinen weer over het spoor, op dat moment nog zonder reizigers. Zondag kwam daar verandering in en konden de reizigers -eindelijk- weer met de trein van en naar Dronten. “De verbinding die de Hanzelijn maakt gaat verder dan het spoor. Het is een verbinding tussen de Randstad en Zwolle en alles daar tussenin. We zien dat die de afgelopen maanden erg gemist is. We zijn dan ook blij de reiziger weer te kunnen verwelkomen in onze treinen”, zegt Irma Winkenius, regiodirecteur bij NS. 

Tien jaar

De Hanzelijn werd tien jaar geleden in gebruik genomen. Toen was het koningin Beatrix die de officiële opening heeft verricht. Gedeputeerde van provincie Flevoland Jan de Reus: “De Hanzelijn heeft zijn waarde de afgelopen tien jaar meer dan bewezen. We zijn dan ook blij met de prioriteit die het herstel de afgelopen maanden heeft gekregen. Het is fijn dat alle inwoners van Flevoland en daarbuiten er weer gebruik van kunnen maken.”