Janita Tabak
Janita Tabak Foto: Brugnieuws.nl

Janita Tabak van wethouder in Friesland naar De Meerpaal: “Het voelt dubbel”

Algemeen

JOURE - Burgemeester Fred Veenstra van de Fryske Marren betreurt het vertrek van wethouder Janita Tabak, die directeur wordt van De Meerpaal in Dronten. “Maar we gunnen haar deze nieuwe uitdaging”, aldus de burgemeester.

Anderen in de Friese gemeente laten zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Sippy van der Meer is de lokale fractievoorzitter van Tabak’s partij, de PvdA. “Heel jammer, maar heel leuk voor haar”, zegt zij over de overstap, halverwege de zittingsperiode van vier jaar, “Ze krijgt een baan die haar heel goed past. Ze is een hele fijne wethouder geweest en wij hadden haar graag wat langer gehouden.”

Verbaasd

Ivo de Wolff leidt de fractie van oppositiepartij VVD. Hij is verbaasd over het vertrek van Tabak, maar heeft er geen mening over: “Als iemand een mooie carrièrestap kan maken, dan maakt ze haar eigen afweging. Daar kan ik verder als politieke partij niet veel mee.”

Burgemeester Veenstra zegt op de website van de gemeente: “Janita heeft in de voorbije twee jaar op een bevlogen en kundige manier haar taak als wethouder vervuld.”

“Als college van burgemeester en wethouders vinden we het ontzettend jammer dat een goede collega vertrekt. Maar we gunnen haar deze nieuwe uitdaging. Het hart van Janita ligt bij de culturele sector, dus we begrijpen dat ze deze stap maakt.”

Lang getwijfeld

“Het voelt dubbel”, zegt Tabak zelf op de gemeentelijke site, “Ik heb lang getwijfeld of ik deze stap zou zetten: het werk hier is immers nog lang niet klaar. En het voelt niet goed om nu uit te stappen. Toch ben ik ben tot de conclusie gekomen dat ik deze kans niet kan laten lopen”

“Een organisatie zoals de Meerpaal, die het marktplein is van Dronten en die welzijnswerk verbindt met theater, cultuureducatie en kunstzinnige vorming is alles waar ik in geloof en waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De rol van directeur/bestuurder geeft me de kans om daar verder vorm aan te geven, dichter bij de inhoud te staan en eindverantwoordelijkheid te dragen.”

Directeur De Meerpaal