De afvalstoffenheffing blijft gelijk of gaat misschien zelfs naar beneden.
De afvalstoffenheffing blijft gelijk of gaat misschien zelfs naar beneden. ©maartenheijenk.nl

OZB met 0,7% omhoog, maar lasten voor burger naar beneden

Gemeente

DRONTEN - ,,Als de gemeenteraad instemt met ons rioleringsplan, gaan de gemeentelijke lasten voor een gemiddeld huishouden het komend jaar omlaag.’’ Dat zei wethouder Ton van Amerongen vanmorgen bij de presentatie van de boekhouding van de gemeente.

De meeste gemeentelijke belastingtarieven worden in 2017 met 0,7 procent verhoogd, ofwel met de loon- en prijscompensatie.

Tegenover die verhoging staan echter twee meevallers voor de burgers. Zo leidt het nieuwe rioleringsplan ertoe dat de rioolheffing naar beneden gaat van € 139,80 dit jaar naar € 125,90 in 2017.

Afvalstoffenheffing

Ook voor wat betreft de afvalstoffenheffing verwacht Van Amerongen een meevaller. De gemeente gaat dit jaar een nieuw afvalbeleid vaststellen, dat uitgaat van 100% kostendekkendheid.

Wethouder Van Amerongen verwacht dat dit ertoe leidt dat de afvalstoffenheffing in 2017 gelijk blijft aan dit jaar en misschien zelfs gaat dalen.

Toeristenbelasting

Voor het overige is de toeristenbelasting de enige gemeentelijke belasting die niet met 0,7% omhoog gaat. Dit tarief is in 2012 verhoogd naar 95 cent per persoon per overnachting.

In overleg met de recreatieondernemers is toen besloten dat dit bedrag vooralsnog bevroren wordt, mits de ondernemers ervoor zorgen dat er meer toeristen komen. Aan die toezegging heeft de sector zich tot nu toe keurig gehouden.