Afbeelding
Foto: Wouter Foppen

Actie Biddinghuizen kan rekenen op steun, maar heeft ook tegenstanders: ‘Wij spotten niet’

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Het halve dorp vol met de omgekeerde Nederlandse driekleur, dat is in Biddinghuizen het gesprek van de woensdag. Online en in het dorp kan het boerenprotest op steun rekenen, al zijn er ook tegenstanders. Een van de initiatiefnemers, die anoniem wil blijven, begrijpt dat, maar: “wij spotten niet met de vlag, willen alleen ons punt duidelijk maken.”

De groep boeren hangt dinsdagavond De Baan, een stuk van de Oldebroekerweg en De Dreef vol met Nederlandse vlaggen, omgedraaid welteverstaan. Ze willen daarmee duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met het overheidsbeleid, in het bijzonder met de plannen rond de aanpak van het stikstofprobleem. “Ons probleem is best wel groot, ik denk niet dat mensen zich kunnen beseffen hoe groot”, stelt een van de initiatiefnemers die zelf uit Biddinghuizen komt. “We hebben die vlaggen gekocht en opgehangen om ons punt duidelijk te maken. En daar hebben we heel veel positieve reacties op gehad.”

Dat klopt inderdaad, want online en ook in het dorp is het merendeel van de reacties positief. ‘Geweldig’, reageert Yvonne de Batz op Facebook, net als Aaltje Gramberg. ‘Toppie’, schrijft zij. Ook worden er voorzichtige oproepjes gedaan om de actie uit te breiden, vooral Dronten wordt daarbij genoemd. 

Veteraan

Maar niet iedereen is blij met het stille protest, zo merken de initiatiefnemers dinsdagavond al. Terwijl ze de vlaggen aan het ophangen zijn, komt een veteraan zijn verhaal vertellen. “Hij was het honderd procent met ons eens, maar vertelde dat je niet moet spotten met de vlag. Hij heeft vrienden, kameraden verloren en dan vouwen ze de vlag op en geven die aan de nabestaanden. Dat iemand een andere mening heeft, accepteren wij. Maar bij iedere actie die wij doen is altijd iemand het er niet mee eens.”

En dus gaat de actie door en hangen de vlaggen ook woensdag nog boven de straten in Biddinghuizen. Het zal ongetwijfeld nog even het gesprek van de dag blijven. 

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 14 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 15 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 15 uur geleden